RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Portugalsko, Španělsko, Francie, Itálie, Chorvatsko, Řecko… středomořská kuchyně je skvělá kdekoliv! Založená na těch stejných ingrediencích a přitom odlišná podle kraje, kde se zrovna nacházíte. Dříve, než opustíme na naší Cestě kolem světa bez lepku a mléka Evropu a vydáme se do Afriky, zastavte se spolu se mnou v Řecku. A protože v obchodech je […]

Otevřte mi dveře do knihkupectví a v ten moment na vás zapomenu. Ocitnu se v ráji. (OK, toto neplatí 100%, ale výjimky, jak známo, potvrzují pravidlo.) Nejinak tomu bylo i v Chorvatsku ve vedrech, kdy za kousek stínu šli byste světa kraj. Tady stačilo zvednout oči a zkusmo vzít za kliku vysokých dveří starého rohového […]

Někdo používá česnek proti úpírům. Moji (pra)rodiče si česnek coby silné antibiotikum mazali na chleba s máslem. A naši jihovýchodní sousedé si stejnou vrstvu pálivosti dopřávají na plackách z kynutého těsta s přídavkem brambor. K svačině, obědu i večeři, doma i na cestách – langoše přijdou k chuti kdykoliv. Maďarská kuchyně Maďarská kuchyně neplatí úplně […]

Možná znáte slogan: „Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala!“ Po nedělním patlání v kuchyni navrhuji jeho změnu na: „Nevíte, co s časem? Uvařte si tyrolské špekové knedlíčky.“ 😅 V receptech obvykle slibovaná půlhodina na přípravu stačit nebude, za to vám ručím. Ovšem výsledek, ten za trochu toho „matláma patláma“ stojí. Ale nejdřív pár slov z […]

Pizza? Špagety? Tiramisú? Parmezán? Temperament? Pisa? Moře, slunce a hory? Čím začít? Když jde o Itálii, nikdy nevím, co vybrat jako první, když se mne zeptáte, co na té kozačce ve Středozemním moři miluji nejvíc. Ale než se rozmyslím, pojďte si se mnou uvařit sytý oběd inspirovaný italskými „spaghetti mare e monti“. Že znáte boloňskou omáčku […]

Portugalsko. Země ze západu omývaná Atlantským oceánem a na východě hraničící se Španělskem. Navštívila je i Pipi Dlouhá Punčocha na svých cestách po světě s tatínkem. Astrid Lindgrenová nám ve své nejznámější dětské knize neprozradila, jestli Pipi v Lisabonu ochutnala také tradiční bacalhau, ale já bych se vsadila, že ano. Portugalská kuchyně Kuchyně Portugalska je […]

Teploty stoupají do tropických výšin a vám se nechce nic vařit či péct? Nejste v tom sami. Ovšem chuť na něco lahodného si prázdniny nebere. A tak vyhlašuji pátrání po dezertu pro horké letní dny, který bude rychle hotový a nejlépe i chladivý. V myšlenkách se vracím do horkého Španělska a před očima se mi […]

Španělsko je mou srdcovkou. Semestr, který jsem zde v rámci vysokoškolských studií mohla strávit, mne silně ovlivnil po všech stránkách. Dodnes vzpomínám na všechny výlety – do Granady, Sevilly, Barcelony… Na procházky po mořském pobřeží i temperamentní španělštinu všude okolo. I jak mi Juan smažil tradiční bramborovou tortillu a ve španělské univerzitní kantýně mi servírovali ruský […]

Oběd z trouby, který chutná zatepla i zastudena? Slyším snad: „Ano, prosím!“? Pak tu pro vás mám francouzský slaný koláč zvaný quiche. Ten nejklasičtější z klasických pochází z Lotrinska, severozápadního kraje Francie, a je doslova nadupaný máslem, smetanou, sýrem Comté, vejci a uzeným bůčkem.  Koláč z křehkého těsta můžete však naplnit také šunkou s čekankou, kuřecím […]

Přiznám to rovnou: nejtěžší na tomto dezertu je vyfotit ho. Tedy když chcete ukázat, jak vypadá jeho struktura. Protože to znamená zabořit kultivovaně lžičku do nadýchané pěny a pak ji držet před mobilem ze strany, aby vynikla. Jenže je jemná, mobilu se bez ťuknutí (kde mám tu třetí ruku?) nechce zaostřit a ostatní už mají […]