„Jedeš!“ odháním drobné dcerčiny prstíky zpod nože, kterým krájím klobásu do polévky. ‘Abych pokaždé koupila o jednu navíc,’ protočím v duchy panenky a snažím se být při krájení nejen opatrná, ale též rychlejší než malá ujídačka.
Podzimní nálož vitamínů
Podzim odzvonil červeným rajčatům i paprikám a na jejich místo posadil oranžové dýně a hlávky zelí. Namísto šťavnatých broskví můžeme sáhnout po sladkých jablkách, ale kdo rád chroupá tvrdé zelí? A přece má v našem (pod)zimním jídelníčku své nezastupitelné místo. Ve své zkvašené podobě zvyšuje naši přirozenou obranyschopnost. A – jak se měli možnost přesvědčit námořníci plavící se po mořích již kdysi dávno – je nedocenitelným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, dále vitamínu K, skupiny vitamínů B a některých minerálů, např. vápníku, fluoru či draslíku.
Dejte kysanému zelí šanci a uvařte si se mnou dnes sytou polévku, která vás zahřeje, nasytí a navíc nadopuje tolik potřebnými vitamíny. Podzimní zelňačka – ta vás postaví na nohy!
Sytá podzimní zelňačka
Na 1 hrnec polévky budete potřebovat:
- 1 láhev kysaného zelí
- 4 brambory
- 2 šunkové klobásy
- 1 l vývaru
- 1/4 l vody
- 1 větší cibuli
- 2 lžíce sádla
- 1,5 lžíce sladké papriky
- 1 lžičku drceného kmínu
- 2 lžíce rýžové mouky
- 1 bobkový list
- sůl
- cukr
Kysané zelí slijte a překrájejte na kratší proužky (volitelný krok), nálev zachyťte a ponechte stranou k závěrečnému dochucení. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostky, klobásy na kolečka. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a jemně posolte.
V polévkovém hrnci rozpusťte sádlo, vsypejte cibuli a osmahněte dozlatova. Zasypejte cibuli paprikou a kmínem a krátce orestujte, jen co se rozvoní. Přisypejte rýžovou mouku a za stálého míchání ještě minutu restujte. Vlijte vývar a jíšku v něm dobře rozmíchejte. Přidejte brambory, bobkový list a 1/2 lžičky soli. Vařte 10 minut, nebo dokud nejsou brambory měkké. Občas promíchejte, aby se již zahuštěná polévka nezačala přichytávat.
V menším hrnci zalijte pokrájené kysané zelí vodou a chvíli povařte, aby změklo.
K polévce s bramborami přilijte zelí a vsypte kolečka klobásy. Nechte polévku ještě 2 minuty probublávat, aby se všechny chutě propojily. Lístek vavřínu alias bobkový list vylovte, zbytečně by některému strávníkovy škvrzal mezi zuby. Na závěr dochuťte dle potřeby a vlastních preferencí solí, kyselým nálevem a cukrem.
Krásný den a dobrou chuť!
[…] nevěřila. Dnes, kdy má kysané zelí zajištěné své trvalé místo v mé kuchyni díky podzimní zelňačce, zvedám telefon a začínám vyzvídat, jak to jen ta teta […]