Máte hlad, že byste hřebíky křoupali a dali byste cokoliv za kousek pečiva? Mám pro vás řešení! A nemám na mysli 24hodinový chleba, byť je jeho příprava superjednoduchá. Teď není čas čekat, teď je čas rozdrobit droždí, uvázat zástěru a pustit se do pečení. Vyhrňte si rukávy, jdeme na to! Italská focaccia v úpravě bez lepku je odpovědí na hádanku: co bude dnes k večeři?
Bezlepková focaccia
Na těsto na jednu focacciu pro 4 strávníky budete potřebovat:
- 6 dcl vody
- 2 lžíce psyllia (12 – 15 g)
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžičky třtinového cukru
- 20 g himalájské růžové soli
- 125 g rýžové mouky hladké
- 175 g tapiokového škrobu
- 200 g pohankové mouky hladké
- 2 lžíce olivového oleje + na potření
- obložení dle vlastních preferencí: olivy, (červená) cibule, čerstvý rozmarýn, sušená rajčata, sezamová semínka…
Přípravná fáze
Ve vodě rozmíchejte psyllium a nechte bobtnat. Zatímco si budete odvažovat ostatní suroviny, sem tam psyllium promíchejte, aby snáz a rychleji vodu absorbovalo.
Do malé misky rozdrobte kostku droždí, zasypte cukrem a poté tlakem lžičky přeměňte na kašičku, která začne probublávat. (Napsala bych „zamíchejte“, ale spíše se jedná o masáž droždí vypouklou stranou lžičky než co jiného.)
V dostatečně velké míse důkladně promíchejte sůl, rýžovou a pohankovou mouku a tapiokový škrob. A když píšu důkladně, myslím extra důkladně! Záleží na tom míra snadnosti, s jakou vám půjde následně vypracovat těsto. Pokud tento krok odbudete, vytvoří se vám v těstě ze škrobu těžko rozmíchatelné hrudky.
Vypracování těsta
K moučné směsi přidejte bublající droždí a vodu s nabobtnaným psylliem a vypracujte lepivé, tažné těsto. Zaměňte vařečku za polévkovou lžíci, kterou odměříte olej a budete vypracovávat těsto dále. Začněte lžící těsto polité olejem seškrabávat ze stěn mísy a celé podebírat kolem dokola. Za krátkou chvíli se vám tímto jednoduchým způsobem podaří zapracovat všechen olej a těsto bude pružné a nelepivé.
Nechte těsto kynout v míse zakryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Focaccia na míru
Mezitím si troubu rozehřejte na 230 °C a nachystejte si všechny suroviny, jimiž si chcete focacciu obložit: olivy vypeckujte; cibuli oloupejte a nakrájejte na menší klínky, které osolíte; lístky rozmarýnu otrhejte z větviček; sušená rajčata podle potřeby překrájejte na menší kousky.
Vyložte plech pečicím papírem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Polijte těsto (či vlastní dlaně) dalšími 2 – 4 lžícemi olivového oleje a uplácejte z něj rovnoměrnou placku na celý plech. Prsty vytvořte po celém povrchu nespočet ďůlků. Připravené suroviny zabořte do těsta (ale tak, aby stále byly na povrchu vidět) a ty, které nejsou omaštěné, potřete zlehka olivovým olejem.
Vložte plech do trouby, zapněte horkovzduch a teplotu stáhněte na 210 °C. Pečte 25 – 30 minut dozlatova.
Křupavá varianta: Rozprostřené těsto ihned vložte (bez obložení) do trouby, teplotu ponechte na 230 °C a pečte 20 – 25 minut se zapnutým horkovzduchem.
Před zakrojením nechte focacciu trochu zchladnout na mřížce. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, tak na nic nečekejte a dobrou chuť!
[…] ale jednohubky a chlebíčky zítra u nás budou. A mohou být i u vás, vždyť jste se mnou focacciu bez lepku již pekli. Použijte čistou focacciu namísto rohlíků a veky k tvorbě bezlepkových […]
[…] s osmaženými kostičkami včerejší focaccii, kterou jste včera nedojedli k […]
[…] Těsto lze připravit i den předem a nechat kynout pomalu v lednici. Dávka na jednu focacciu vystačí na dvě pizzy na celý […]