RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Focaccia 1.0

Máte hlad, že byste hřebíky křoupali a dali byste cokoliv za kousek pečiva? Mám pro vás řešení! A nemám na mysli 24hodinový chleba, byť je jeho příprava superjednoduchá. Teď není čas čekat, teď je čas rozdrobit droždí, uvázat zástěru a pustit se do pečení. Vyhrňte si rukávy, jdeme na to! Italská focaccia v úpravě bez lepku je odpovědí na hádanku: co bude dnes k večeři?

Bezlepková focaccia

Na těsto na jednu focacciu pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 6 dcl vody
  • 2 lžíce psyllia (12 – 15 g)

 

  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru

 

  • 20 g himalájské růžové soli
  • 125 g rýžové mouky hladké
  • 175 g tapiokového škrobu
  • 200 g pohankové mouky hladké
  • 2 lžíce olivového oleje + na potření

 

  • obložení dle vlastních preferencí: olivy, (červená) cibule, čerstvý rozmarýn, sušená rajčata, sezamová semínka…
bezlepková focaccia sypaná sezamem

Přípravná fáze

Ve vodě rozmíchejte psyllium a nechte bobtnat. Zatímco si budete odvažovat ostatní suroviny, sem tam psyllium promíchejte, aby snáz a rychleji vodu absorbovalo.

Do malé misky rozdrobte kostku droždí, zasypte cukrem a poté tlakem lžičky přeměňte na kašičku, která začne probublávat. (Napsala bych „zamíchejte“, ale spíše se jedná o masáž droždí vypouklou stranou lžičky než co jiného.)

V dostatečně velké míse důkladně promíchejte sůl, rýžovou a pohankovou mouku a tapiokový škrob. A když píšu důkladně, myslím extra důkladně! Záleží na tom míra snadnosti, s jakou vám půjde následně vypracovat těsto. Pokud tento krok odbudete, vytvoří se vám v těstě ze škrobu těžko rozmíchatelné hrudky. 

Vypracování těsta

K moučné směsi přidejte bublající droždí a vodu s nabobtnaným psylliem a vypracujte lepivé, tažné těsto. Zaměňte vařečku za polévkovou lžíci, kterou odměříte olej a budete vypracovávat těsto dále. Začněte lžící těsto polité olejem seškrabávat ze stěn mísy a celé podebírat kolem dokola. Za krátkou chvíli se vám tímto jednoduchým způsobem podaří zapracovat všechen olej a těsto bude pružné a nelepivé.

Nechte těsto kynout v míse zakryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Focaccia na míru

Mezitím si troubu rozehřejte na 230 °C a nachystejte si všechny suroviny, jimiž si chcete focacciu obložit: olivy vypeckujte; cibuli oloupejte a nakrájejte na menší klínky, které osolíte; lístky rozmarýnu otrhejte z větviček; sušená rajčata podle potřeby překrájejte na menší kousky.

Vyložte plech pečicím papírem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Polijte těsto (či vlastní dlaně) dalšími 2 – 4 lžícemi olivového oleje a uplácejte z něj rovnoměrnou placku na celý plech. Prsty vytvořte po celém povrchu nespočet ďůlků. Připravené suroviny zabořte do těsta (ale tak, aby stále byly na povrchu vidět) a ty, které nejsou omaštěné, potřete zlehka olivovým olejem.

Vložte plech do trouby, zapněte horkovzduch a teplotu stáhněte na 210 °C. Pečte 25 – 30 minut dozlatova.

Křupavá varianta: Rozprostřené těsto ihned vložte (bez obložení) do trouby, teplotu ponechte na 230 °C a pečte 20 – 25 minut se zapnutým horkovzduchem. 

Před zakrojením nechte focacciu trochu zchladnout na mřížce. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, tak na nic nečekejte a dobrou chuť!

Focaccia 1.0

Máte hlad, že byste hřebíky křoupali a dali byste cokoliv za kousek pečiva? Mám pro vás řešení! A nemám na mysli 24hodinový chleba, byť je jeho příprava superjednoduchá. Teď není čas čekat, teď je čas rozdrobit droždí, uvázat zástěru a pustit se do pečení. Vyhrňte si rukávy, jdeme na to! Italská focaccia v úpravě bez lepku je odpovědí na hádanku: co bude dnes k večeři?

Bezlepková focaccia

Na těsto na jednu focacciu pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 6 dcl vody
  • 2 lžíce psyllia (12 – 15 g)

 

  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky třtinového cukru

 

  • 20 g himalájské růžové soli
  • 125 g rýžové mouky hladké
  • 175 g tapiokového škrobu
  • 200 g pohankové mouky hladké
  • 2 lžíce olivového oleje + na potření

 

  • obložení dle vlastních preferencí: olivy, (červená) cibule, čerstvý rozmarýn, sušená rajčata, sezamová semínka…
bezlepková focaccia sypaná sezamem

Přípravná fáze

Ve vodě rozmíchejte psyllium a nechte bobtnat. Zatímco si budete odvažovat ostatní suroviny, sem tam psyllium promíchejte, aby snáz a rychleji vodu absorbovalo.

Do malé misky rozdrobte kostku droždí, zasypte cukrem a poté tlakem lžičky přeměňte na kašičku, která začne probublávat. (Napsala bych „zamíchejte“, ale spíše se jedná o masáž droždí vypouklou stranou lžičky než co jiného.)

V dostatečně velké míse důkladně promíchejte sůl, rýžovou a pohankovou mouku a tapiokový škrob. A když píšu důkladně, myslím extra důkladně! Záleží na tom míra snadnosti, s jakou vám půjde následně vypracovat těsto. Pokud tento krok odbudete, vytvoří se vám v těstě ze škrobu těžko rozmíchatelné hrudky. 

Vypracování těsta

K moučné směsi přidejte bublající droždí a vodu s nabobtnaným psylliem a vypracujte lepivé, tažné těsto. Zaměňte vařečku za polévkovou lžíci, kterou odměříte olej a budete vypracovávat těsto dále. Začněte lžící těsto polité olejem seškrabávat ze stěn mísy a celé podebírat kolem dokola. Za krátkou chvíli se vám tímto jednoduchým způsobem podaří zapracovat všechen olej a těsto bude pružné a nelepivé.

Nechte těsto kynout v míse zakryté utěrkou, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Focaccia na míru

Mezitím si troubu rozehřejte na 230 °C a nachystejte si všechny suroviny, jimiž si chcete focacciu obložit: olivy vypeckujte; cibuli oloupejte a nakrájejte na menší klínky, které osolíte; lístky rozmarýnu otrhejte z větviček; sušená rajčata podle potřeby překrájejte na menší kousky.

Vyložte plech pečicím papírem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Polijte těsto (či vlastní dlaně) dalšími 2 – 4 lžícemi olivového oleje a uplácejte z něj rovnoměrnou placku na celý plech. Prsty vytvořte po celém povrchu nespočet ďůlků. Připravené suroviny zabořte do těsta (ale tak, aby stále byly na povrchu vidět) a ty, které nejsou omaštěné, potřete zlehka olivovým olejem.

Vložte plech do trouby, zapněte horkovzduch a teplotu stáhněte na 210 °C. Pečte 25 – 30 minut dozlatova.

Křupavá varianta: Rozprostřené těsto ihned vložte (bez obložení) do trouby, teplotu ponechte na 230 °C a pečte 20 – 25 minut se zapnutým horkovzduchem. 

Před zakrojením nechte focacciu trochu zchladnout na mřížce. Nejlepší je samozřejmě čerstvá, tak na nic nečekejte a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 let před

[…] ale jednohubky a chlebíčky zítra u nás budou. A mohou být i u vás, vždyť jste se mnou focacciu bez lepku již pekli. Použijte čistou focacciu namísto rohlíků a veky k tvorbě bezlepkových […]

trackback
3 let před

[…] s osmaženými kostičkami včerejší focaccii, kterou jste včera nedojedli k […]

trackback
3 let před

[…] Těsto lze připravit i den předem a nechat kynout pomalu v lednici. Dávka na jednu focacciu vystačí na dvě pizzy na celý […]