Také si ráno dopřáváte italskou snídani – cappuccino – a vaše děti jsou ještě na kávu po ránu příliš malé? Co zamířit pro inspiraci na sever? Dopřejte svým dětem i sobě snídani švédskou – misku plnou mléka či jogurtu s domácí granolou.
Zima se mi chuťove pojí s hutnějšími chutěmi, čokoládou a kokosem (díky, tati a mami, za Vánoce ve znamení kokosového cukroví a čokoládových ozdob na stromečku). Zkusila jsem je namíchat v několika variacích do podoby granoly, uspořádala pro děti ochutnávku a výsledný mix, pracovně nazvaný kokosovo – čokoládová granola, si nyní můžete vychutnat během chvilky také vy.
Zimní granola
Suroviny:
- 150 g ovesných bezlepkových vloček
- 100 g kokosu
- 100 g mandlí
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce kokosového oleje
- 150 g brusinek
- 100 g 70 % čokolády
Postup:
Troubu předehřejte 170 °C se zapnutým horkovzduchem.
Mandle posekejte nahrubo a ve větší míse smíchejte s vločkami, kokosem, kakaem, třtinovým cukrem a kardamomem.
Med s kokosovým olejem rozpusťte společně v kastrůlku a zapracujte do suché směsi, aby se vše dokonale promíchalo a nezůstaly v ní žádné hrudky. Rozprostřete mix na plech vyložený pečicím papírem a pečte 20 minut. Sem tam troubu otevřete a budoucí granolu prohrábněte lžící, ať se peče rovnoměrně.
Mezitím propláchněte brusinky pod tekoucí vodou a podle potřeby oddělte jednu od druhé (byly-li v sáčku namačkané jak sardinky v krabičce). Po zazvonění minutky přidejte na plech a pečte vše ještě 10 minut.
Nyní přichází nejtěžší krok tohoto receptu: Upečenou, z trouby právě vytaženou granolu nechte dokonale vychladnout na plechu. Neujídejte (příliš), jen ji sem tam promíchejte, aby byla krásně sypká, neslepená.
Čokoládu posekejte na malé kostičky a vmíchejte do granoly. Nyní se ukáže, jak silná je vaše vůle: pokud vaše zimní granola není studená jak čumáček vašeho psího mazlíčka, čokoláda se rozteče a granola zhrudkuje.
Skladujte v uzavřené sklenici do zítřejší snídaně.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂