RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Postní bílá polévka

Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná, zvlášť je-li doplněna dobrými bramborami. 

Říká se: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Za sebe bych přidala ještě kafe, čokoládu a citróny. 😎 Ale v případě bílé postní polévky toto valašské pořekadlo platí stoprocentně. Pokud máte rádi brambory i kyselé zelí, vyzkoušejte ji! Díky bramborám zasytí a kysané zelí dodá tolik potřebné vitamíny A i C a probiotika. Recept jsem upravila do bezlepkové a zároveň bezmléčné podoby a neobsahuje ani vejce, takže s chutí do toho! 🙂

Kyselá postní polévka

Na hrnec polévky pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1/2 l vody
  • 1/2 l kokosového mléka
  • sáček (či sklenici) kysaného zelí
  • 8 brambor
  • sůl
  • cukr
bílá postní polévka kysané zelí bez lepku bez mléka

Postup:

  1.  Cibuli nasekejte najemno a zlehka osolte. Zelí překrájejte na kratší kousky, nálev (je-li jaký) slijte do hrnku bokem k finálnímu dochucení.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku. Vsypte cibuli a orestujte dorůžova.
  3. Cibuli zasypte 2 lžícemi rýžové mouky, promíchejte a krátce orestujte. 
  4. Přilijte vodu s kokosovým mlékem a rozmíchejte dohladka.
  5. Přidejte 1 lžičku soli a kysané zelí a za občasného míchání 10 minut vařte.
  6. Mezitím uvařte brambory doměkka a nakrájejte je na kostičky (či v opačném pořadí). Osolte a omaštěte.
  7. Hotovou polévku dochuťte podle potřeby kyselým nálevem, solí či cukrem.
  8. Polévku podávejte s brambory zvlášť na talířku či v misce, každý si je do talíře přidává průběžně podle vlastní chuti.

Krásný den a dobrou chuť!

Postní bílá polévka

Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná, zvlášť je-li doplněna dobrými bramborami. 

Říká se: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Za sebe bych přidala ještě kafe, čokoládu a citróny. 😎 Ale v případě bílé postní polévky toto valašské pořekadlo platí stoprocentně. Pokud máte rádi brambory i kyselé zelí, vyzkoušejte ji! Díky bramborám zasytí a kysané zelí dodá tolik potřebné vitamíny A i C a probiotika. Recept jsem upravila do bezlepkové a zároveň bezmléčné podoby a neobsahuje ani vejce, takže s chutí do toho! 🙂

Kyselá postní polévka

Na hrnec polévky pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 1/2 l vody
  • 1/2 l kokosového mléka
  • sáček (či sklenici) kysaného zelí
  • 8 brambor
  • sůl
  • cukr
bílá postní polévka kysané zelí bez lepku bez mléka

Postup:

  1.  Cibuli nasekejte najemno a zlehka osolte. Zelí překrájejte na kratší kousky, nálev (je-li jaký) slijte do hrnku bokem k finálnímu dochucení.
  2. V polévkovém hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku. Vsypte cibuli a orestujte dorůžova.
  3. Cibuli zasypte 2 lžícemi rýžové mouky, promíchejte a krátce orestujte. 
  4. Přilijte vodu s kokosovým mlékem a rozmíchejte dohladka.
  5. Přidejte 1 lžičku soli a kysané zelí a za občasného míchání 10 minut vařte.
  6. Mezitím uvařte brambory doměkka a nakrájejte je na kostičky (či v opačném pořadí). Osolte a omaštěte.
  7. Hotovou polévku dochuťte podle potřeby kyselým nálevem, solí či cukrem.
  8. Polévku podávejte s brambory zvlášť na talířku či v misce, každý si je do talíře přidává průběžně podle vlastní chuti.

Krásný den a dobrou chuť!

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments