Navařit si za jedno dopoledne na celý týden či dokonce měsíc dopředu a pak již jen každý den vytáhnout hotové jídlo ze spíže, lednice či mrazáku a prostírat na stůl. Že vám to zní jako fata morgána? To mně prozatím také. Fenomény zvané „freezer cooking“ a „batch cooking“ jsem zaznamenala poměrně nedávno díky YouTube kanálům Jennifer a Kim a nyní se snažím do nich proniknout.
Freezer cooking
Freezer cooking neboli mrazákové vaření jste provozovali někdy v životě určitě i vy. Kdy? Třeba právě tehdy, když jste si zamrazili přebytečnou porci od oběda s myšlenkou, že se může někdy hodit.
Často se recepty pro mrazák pojí s pomalým vařením a jídly z jednoho hrnce: nachystáte si balíčky se vším, co byste do hrnce společně naházeli, zamrazíte; zamražený balíček pak ráno jednoduše vložíte do elektrického hrnce, nastavíte pomalé vaření a po návratu z práce máte večeři hotovou.
Batch cooking
Batch cooking lze přeložit jako nárazové vaření. Jednou za týden/měsíc/uherský rok si připravíte plán jídel na celé období dopředu, nakoupíte a uvaříte vše najednou, hotová jídla uskladníte a pak již před zraky vaší rodiny probíhá každý den kouzlo „stolečku, prostři se“.
Jak začít?
Pomaloučku, polehoučku. Není nutné, zvlášť ne v této době, jezdit zběsile po obchodech za účelem gigantického nákupu a pak vařit od svítání do soumraku.
Můj plán pro tento týden je jednoduchý:
- Jeden den budu vařit karí z červené řepy podle Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové. To je skvělé na zamrazení, proto ho udělám dvojnásobek a polovinu schovám v krabičce do útrob mrazáku.
- Nakoupím v místním rybářství 6 čerstvých vykuchaných pstruhů. Jejich prázdná bříška nacpu plátky citronů či pomerančů a snítkami bylinek. Dva rovnou upeču v solné krustě a čtyři zbývající uložím v sáčcích po dvou do mrazáku.
Výsledkem budou během sedmi dní tři předchystaná jídla: karí bude stačit ohřát, ryby budou připravené k vložení (s trochou soli a oleje navrch) do trouby či na gril.
Podle některých zdrojů lze ryby zamrazit bez ztráty chuti až na půl roku, jiné mluví o dvou až třech měsících; podobně je tomu u hotových jídel. Nebudu je tedy ukládat na dno mrazáku „pro strýčka Příhodu“. Spíše si v příštích týdnech cíleně naplánuji odpočinkový den, kdy vydatný oběd vykouzlím uvařením přílohy a upečením či prohřátím zmrzlého balíčku.
Chci do tématu nárazového a mrazákového vaření proniknout – a vy máte možnost být u toho. Začínám jednoduchými, drobnými krůčky, které zvládnete snadno také. Přidejte se ke mně na cestě za chutným jídlem připraveným v kratším čase a za méně peněz.
[…] já chci mravence lezoucí po stromě, prosííím!“), tak aktuální zásoby v mrazáku (pstruzi vycpaní bylinkami a plátky citrónu, předpřipravená fazolová směs) a do třetice také […]
[…] např. pstruzi nacpaní bylinkami a připravení k vložení do trouby, o nichž jsem psala v článku o mrazákovém a nárazovém […]
[…] vařím v mírně upravené verzi podle Romana Vaňka, kovbojské fazole, čočkový dhál a pstruhy v solné krustě podle Nejbarevnějších kuchařek od Kamu. Vařené pohankové kroupy přidávám do pánve k […]