Vanilka. Už samo slovo sladce a omamně zavoní. Stačí zavřít oči a jako vánek jemně vydechnout: „Vanilka!“ Patří k zmrzlině, žloutkovému krému i k vánočce. Rozhodně je vanilka mou nejoblíbenější orchidejí!
Vanilka v kuchyni
Vůně vanilky dokáže nenápadný dezert proměnit v kulinářský skvost. Lusky vanilky jsou jedním z nejceněnějších koření světa. Stačí z nich vyškrábnout pár zrníček, nechat lusky macerovat v jemném alkoholu nebo rozmixovat s cukrem – a cukrářský poklad je na světě.
Protože se mi můj sekáček na ořechy, který dokázal rozmixovat dohladka i cukr, rozbil a Vánoce se blíží, naložím dnes vanilkové lusky do vodky a nový sekáček připíšu do dopisu Ježíškovi. Pár dní před Štědrým dnem tak bude moje domácí vanilková esence hotová a připravená k provonění svátečních chvil. A také k přelití (její části) do malých lahviček a převázání stuhou: voňavá domácí vanilková esence disponuje nepochybně všemi myslitelnými předpoklady, aby se mohla stát luxusním dárkem pod vánočním stromečkem.
Pár slov k přípravě
Návody, které lze nalézt v hlubokých a širých vodách Internetu, se od sebe prakticky neliší: Vanilkové lusky je třeba špičkou nože podélně naříznout, v případě potřeby přeříznout na kratší kousky a zalít kvalitním alkoholem.
Co do poměru vanilka vs. alkohol oscilují od 2 lusků na láhev až k 75 luskům na 1 litr tekutiny. Nebudu si kvůli vánočnímu crème caramel brát hypotéku a dám, co zrovna doma mám: 7 lusků vanilky a 0,5 l vodky. Pokud v následujících týdnech budu připravovat cokoliv, co by vyžadovalo pouze vyškrábaná zrníčka vanilky, nadbytečný lusk přidám do láhve.
Domácí vanilková esence
K přípravě 0,5 l vanilkové esence budete potřebovat:
- 0,5 l vodky
- 7 vanilkových lusků
Postup:
- Vanilkové lusky špičkou ostrého nože podélně nakrojte a pootevřete, aby se vodka dostala k semínkům.
- Vložte vanilku do vodky, pečlivě láhev zašroubujte a jemně protřepejte.
- Nechte alespoň 4 týdny (ale ještě lépe 6 týdnů a více) v temnu macerovat.
- Každou neděli láhev znovu protřepejte a okouzleně sledujte, jak její obsah mění barvu.
- Hotovou esenci neslévejte, lusky v ní ponechejte. Doplníte-li občas ubývající objem novou vodkou, vytvoříte si tak téměř bezednou láhev, neubývající vanilkovou esenci.
PROSÍM JEŠTĚ O CHVILKU POZORNOSTI!
Jak jsem slíbila, minulý týden jsem publikovala e-book „Ze dne na den bez lepku a mléka“! Najdete ho v sekci E-booky a stáhnout si ho můžete zcela zdarma. Má formu minikuchařky a obsahuje recepty první záchrany pro všechny, kdo se ocitli ze dne na den bez lepku a mléka.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂