Provařit se adventem není nic jednoduchého. O to vítanější snad dnes budou rychlé recepty bez lepku i mléka, které jsem pro nás i pro vás připravila. O recepty na cukroví vás samozřejmě nepřipravím, ale nejdříve je třeba se pořádně najíst. A to rychle.
Pondělí: Hráškové těstoviny
Suroviny:
- 400 g bezlepkových těstovin
- 320 g mraženého zeleného hrášku
- sůl
- 8 lžic rostlinného mléka
- 1 lžička citrónové šťávy
- olivový olej
Postup:
- Postavte vařit vodu na těstoviny.
- Přiveďte k varu přibližně 1 l vody. Vroucí vodou zalijte mražený hrášek odvážený do rendlíku. Minutku nastavte na 10 minut.
- Vroucí vodu v hrnci osolte lžící soli a vsypte těstoviny. Vařte podle návodu na obale.
- Po 10 minutách hrášek slijte, osolte a tyčovým mixérem spolu s mlékem a citrónovou šťávou rozmixujte dohladka.
- Uvařené těstoviny slijte a v hrnci promíchejte s hráškovou omáčkou.
Úterý: Čočka z pánve
Suroviny:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 320 g (mražené) zeleniny
- 4 stroužky česneku
- 1 hrnek (320 g) čočky belluga
- 1,5 hrnku vody
- 1 lžička soli
- špetka italských bylinek
- 3 – 4 klobásy (dle velikosti klobás a hladu strávníků)
- 1 plechovka rajčat
Příloha:
- brambory
Postup:
- Česnek oloupejte a prolisujte. Čerstvou zeleninu očištěte a nakrájejte na kostičky, mraženou vytáhněte z mražáku. Klobásám jemně propíchejte střívka na několika místech špičkou nože.
- V hlubší a širší pánvi orestujte na oleji zeleninu.
- Přidejte česnek a nechte rozvonět.
- Přisypte čočku, zalijte vodou, osolte a okořeňte bylinkami.
- Obsah pánve promíchejte a zanořte do něj klobásy.
- Nechte pod pokličkou probublávat 15 minut.
- Vmíchejte rajčata a za občasného promíchání vařte odkryté dalších 5 minut.
- Podávejte s vařenými brambory.
Středa: Rychlá smažená rýže
Suroviny:
- hrnek dlouhozrnné rýže
- 3 stroužky česneku
- 1,5 cm zázvoru
- 350 g zeleniny (mražené čínské směsi)
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
K servírování:
- sázená vejce
- listový salát
Postup:
- Uvařte rýži tak, jak jste zvyklí.
- Česnek oloupejte a prolisujte, zázvor očistěte a nakrájejte nadrobno.
- V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a nechte na něm rozvonět česnek a zázvor.
- Vsypte do pánve (nakrájenou) zeleninu, jemně osolte a orestujte dozlatova.
- Pocukrujte obsah pánve a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
- Přidejte uvařenou rýži a vše dohromady promíchejte.
- Dochuťte solí a citrónovou šťávou.
- Servírujte se sázenými vejci a listovým salátem dle vlastního výběru.
Čtvrtek: Risotto s kuřecím masem a brokolicí
Suroviny:
- 2,5 lžíce rostlinného oleje
- 500 g kuřecích prsních řízků
- 320 g kulatozrnné rýže (arborio)
- 1 l kuřecího vývaru
- 320 g (= sáček mražené) brokolice
- sůl
Volitelné:
- lžíce kokosové smetany
Postup:
- Kuřecí maso nakrájejte napříč vláknem na tenké plátky.
- Do širšího hrnce dejte vařit vodu na brokolici.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a maso na něm zprudka opečte, až začne zlátnout.
- Přisypte do pánve rýži a krátce orestujte.
- Podlijte naběračkou vývaru a zamíchejte. Tento krok opakujte, dokud vám nezbyde žádný vývar a rýže nebude al dente.
- Zatímco se rýže dusí, vodu, která začla vřít, osolte a vhoďte do ní brokolici. Přiveďte vodu opět k varu a 2 – 3 minuty vařte bez pokličky brokolici doměkka. Uvařenou brokolici slijte a na sítku přelijte studenou vodou.
- Do hotového risottového základu přidejte brokolici a promíchejte.
- Máte-li, přidejte pro zjemnění chuti a vyšší míru krémovosti kokosovou smetanu.
- Na talíři můžete dle chuti doplnit např. nudličkami mrkve a polníčkem.
Pátek: Hrachová kaše s hranolky
Suroviny na kaši:
- 250 g půleného žlutého hrachu
- 6 dcl vody
- 1 bobkový list
- 2 celé hřebíčky
- 1 brambora
- 1 lžička soli
- 1 lžíce sádla nebo chutného rostlinného oleje
Suroviny na hranolky:
- 12 brambor
- 6 mrkví
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
Postup:
- Přebraný hrách propláchněte na sítku pod tekoucí vodou. V hrnci zalijte hrách studenou vodou, přidejte bobkový list a hřebíčky a přiveďte k varu. Seberte tvořící se pěnu, stáhněte plamen/výkon plotýnky a nechte pod pokličkou 30 minut pozvolna vařit.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Brambory i mrkev očištěte a nakrájejte na stejně velké hranolky.
- V míse promíchejte hranolky s přiměřeným množstvím soli a olejem.
- Pečte v troubě se zapnutým horkovzduchem dozlatova, ideálně na dvou plechách. Bude to trvat přibližně 30 minut.
- Zbylou třináctou bramboru oškrábejte a nastrouhejte nahrubo.
- Po půl hodině varu přidejte do hrnce k hrachu nastrouhanou bramboru a sůl. Vařte přikryté pokličkou dalších 15 minut.
- Vyndejte z hrnce bobkový list a hřebíčky a hrách rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou kaši.
- Kaši omastěte, případně dosolte.
- Podávejte horké, ihned po dopečení hranolek.
Krásný a pohodový adventní týden a dobrou chuť! 🙂