Přepadla mě. Z ničeho nic se vynořila, ze zálohy, takříkajíc zpoza rohu. Chuť na sušenky k mému oblíbenému zelenému čaji s pomerančovými kvítky. Kdo by odolal? Já tedy ne.
Bezlepkové čajové sušenky aneb Kouzlení z toho, co je po ruce
Koupit si sušenky k čaji, když nemusíte řešit složení, je věc snadná. Nařídili vám karanténu? Bohudíky za doručovací služby typu Košík, řešení existuje. Pochutnat si však na sušenkách, které nebudou obsahovat ani lepek, ani máslo, a k tomu ve dnech, kdy jste zavření doma v izolaci? Tomu říkám výzva!
Postavila jsem se k ní čelem a s ručním šlehačem. Z lednice jsem vytáhla vždyzáhadnězbývající bílky (také vám přebývají bílky, nebo naopak žloutky? Napište mi do komentářů!), ze skříňky třtinový cukr, mandlovou mouku a několik sušených meruněk a začala kombinovat. Výsledek? Napoprvé skvělé piškotové sušenky, Napodruhé nepovedené sněhové cukroví. Rozdíl? V postupu. Když jsem se s těstem napotřetí opět jemně nemazlila, ale jednoduše jsem stále šlehala, piškotový efekt se opět dostavil.
Upečte si tyto čajové sušenky také! Jsou bez lepku, bez mléka i bez žloutků, tzv. „Kate-friendly“. Chutnají skvěle, s půlkami vlašských ořechů ve středu vypadají stylově každý den v týdnu a náhodné kousky meruněk jsou milým bonusem v piškotových sušenkách k čaji o páté.
Čajové sušenky s nečekaným bonusem
Suroviny:
Na 1 plech sušenek budete potřebovat:
- 2 bílky
- špetičku soli
- 4 lžíce třtinového cukru
- 8 lžic mandlové mouky
- 2 lžíce tapiokového škrobu
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 4 – 6 sušených nesířených meruněk
- hrst vyloupaných vlašských ořechů
Postup:
- Nejprve nakrájejte meruňky na malé kostičky a obalte v tapiokovém škrobu, aby se k sobě nelepily.
- Bílky vyšlehejte ručním mixérem s malou špetkou soli do polotuha.
- Zašlehejte do sněhu třtinový cukr. Šlehejte tak dlouho, dokud se všechen cukr nerozpustí a hustý sníh se nezačne lesknout a dělat špičky.
- Přisypte mandlovou mouku a ještě chvilku pokračujte ve šlehání. (Sníh objemově trochu spadne, což je v tomto případě naprosto v pořádku.)
- Nakonec lžící vmíchejte meruňky se škrobem a práškem do pečiva.
- Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem. (Pokud se vaše trouba předehřívá pomaleji, zapněte ji dříve, než vezmete mixér do ruky.)
- Čajovou lžičkou formujte na plechu vyloženém pečicím papírem malé bochánky. Ty se začnou mírně roztékat, proto nezapomeňte mezi nimi ponechat 2 – 3 cm mezery.
- Na závěr ozdobte (některé) budoucí čajové sušenky vylouskanými vlašskými ořechy.
- Pečte v předehřáté troubě 13 – 15 minut dozlatova.
- Hotové čajové sušenky nechte vychladnout na plechu.
- Skladujte ve své oblíbené uzavíratelné dóze do úplného snězení.
- Vychutnávejte v pohodové náladě s čajem, kávou či horkou čokoládou.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂