„Oh, this is sooo good! What is it?“ – „Cizrna na paprice. Chickpeas on paprika.“ – „It’s so delicious! I need a recipe.“
Těch pár vět a tón, kterým je kamarádka pronesla, mě přesvědčily, že stojí za to sepsat recept na naši cizrnovou variaci na kuře na paprice. Nejsem první a zdaleka ne ani poslední, kdo ji vaří. Ta naše cizrna na paprice je však bez lepku a bez laktózy a sametovost jí dodává domácí kešu mléko.
Kdo si dá také?
Cizrna na paprice a kešu
Suroviny:
Pro 4 strávníky budete potřebovat
- 250 g suché cizrny
- 60 g kešu ořechů
- 3 dcl vody
- 2 malé (jarní) cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci sladké papriky
- 2 lžíce rýžové mouky
- 3 dcl vývaru (z kostí či zeleninového)
- 1,5 lžičky soli (himalájské růžové)
Postup:
- Uvařte cizrnu: Cizrnu namočte do studené vody alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc.. Pak uvařte doměkka – trvá to asi 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci 35 minut. Vodu slijte.
- Připravte kešu mléko: Kešu ořechy zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut měknout. Pak vodu slijte, vsypte kešu do mixéru, zalijte 3 dcl studené vody a rozmixujte dohladka.
- Cibulky oloupejte a nakrájejte najemno. Jemně osolte – zjemníte tak jejich chuť.
- V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
- Zlehka orestujte cibuli na oleji, tzv. do růžova.
- Zasypte cibuli sladkou paprikou a promíchejte.
- Přisypte rýžovou mouku a znovu vše zamíchejte.
- Zalijte obsah pánve vývarem a rozmíchejte dohladka.
- Přidejte hotové kešu mléko a uvařenou cizrnu.
- Osolte a za stálého míchání krátce provařte.
- Máte hotovo!
- Podávejte s vařenými brambory, těstovinami, rýží, knedlíky… dle vlastní chuti.
Krásný den a dobrou chuť! 😎