Tři, dva, jedna, start! Právě vyrážíme na cestu kolem světa bez lepku a mléka. Začínáme doma, v České republice, proto sahám po tradiční české polévce a připravím ji (jak jinak než) malinko netradičně. Hrachová polévka nemusí být jen synonymem pro nenáviděnou polévku ze sáčku či školní jídelny. Může se stát vaší zimní stálicí, kterou budou milovat všichni.
Hrách a kroupy - je to hloupý?
Vůbec ne! Nemoderní? Možná ano. Ale při bližším pohledu objevíme, že obojí můžeme směle zařadit po bok moderních superpotravin:
Tradičně se v české kuchyni používaly kroupy ječné. Ty obsahují vitamíny B1 a B6, kyselinu listovou, fosfor, vápník, draslík, hořčík, selen, železo i křemík. Bohužel pro nás také lepek!
V bezlepkové kuchyni je však snadno nahradí kroupy pohankové: Přirozeně bezlepková pohanka je výborným zdrojem antioxidantů, obsahuje vitamíny B1, B2, B3, C i E, měď, zinek, vápník, hořčík a železo.
A hrách? V malých zrnkách se skrývají vitamíny B1, B2, B3, B6, C, E a K, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, vápník, molybden, měď i železo. Skládá se z 25 % bílkovin, 62 % sacharidů, přibližně 6 % vlákniny, 3 % minerálů a pouhého 1 % tuku.
Dáte dnes hrachu šanci? Pokud ano a také u vás bude dnes k večeři hrachová polévka, napište mně i ostatním čtenářům do komentářů pod článkem. Zachutnala vám? Zabydlí se na vašem jídelníčku natrvalo?
Hrachová polévka pro zimní večery
Suroviny:
- 1 hrnek sušeného půleného hrachu
- 2 hrnky vody
- 1 bobkový list
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
- 2 lžíce rýžové mouky
- 3 hrnky vývaru/vody
- sůl
- špetka muškátového květu
- 3 lžíce kokosové smetany
- + na dozdobení: krutony z bezlepkové focaccii nebo chleba a opečené nudličky uzeného boku
Postup:
- Hrnek žlutého půleného hrachu propáchněte na sítu pod tekoucí vodou, zalijte v hrnci 2 hrnky studené vody, přidejte bobkový list a vařte doměkka. (Pozor na překypění.)
- Mezitím, co se hrách vaří (přibližně 1/2 hodiny), si oškrábejte mrkev a petržel a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte.
- V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejte 2 lžíce sádla nebo slunečnicového olej.
- Vsypejte kostičky kořenové zeleniny a orestujte dorůžova.
- Přidejte do hrnce česnek a za stálého míchání nechte rozvonět.
- Zasypejte vše rýžovou moukou a promíchejte. (Mouka by měla vsáknout všechen přebytečný tuk a lehce obalit zeleninu.)
- Vlijte do hrnce vývar či vodu a svižně rozmíchejte dohladka.
- Přiveďte základ polévky k varu a za občasného zamíchání vařte 10 minut.
- Než se vše dovaří, připravte si onu pověstnou třešničku na dortu: Na širší nepřilnavé pánvičce opečte nasucho nudličky uzeného boku (resp. anglické slaniny) a přesuňte je – bez vyškvařeného tuku – do misky. Následně na téže pánvičce (s přidáním sádla dle potřeby) osmahněte dozlatova kostičky bezlepkového pečiva.
- Z uvařeného hrachu vyndejte bobkový list a přesuňte všechen do hrnce spolu se špetkou muškátového květu.
- Zbývá jediné: polévku propasírovat nebo dohladka rozmixovat ponorným mixérem.
- Hotovou hrachovou polévku dochuťte solí a zjemněte kokosovou smetanou.
- Podávejte s tajemným úsměvem té, která ví. Ví o zdraví skrytém v lahodné polévce z tradiční české kuchyně.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂