„Co byste si daly zítra k obědu?“ ptám se v podvečer dětí. „Tak co třeba polévku?“ odpovídá starší rozumbrada. „Polívku, polívku. Pořád jenom polívku!“ zabručel by lord kancléř na krále Hostivíta v pohádce Láďo, ty jsi princezna! Já namísto toho začínám hledat inspiraci v Irsku. Bramborovo-pórková polévka? To zní jednoduše, sytě a chutně. Správné jídlo pro všední den s dětmi.
Irská kuchyně
Guiness, whiskey, irská káva – a co dál? Pokud marně pátráte v paměti po irských tradičních jídlech a nápojích, dovolte mi krátké představené irské kuchyně:
Irská kuchyně vyrůstá z keltských kořenů a byla a je ovlivňována geograficky blízkou kuchyní britskou. Její základ tvoří brambory, maso a mléčné produkty, zejména kozí sýry. Irským národním jídlem je stobhach – dušená směs skopového masa, brambor, mrkve a cibule. Brambory Irové upravují na všechny možné způsoby – opékají se s česnekem i bez, připravují hranolky i šťouchané brambory, nenahraditelnou úlohu hrají také např. v pastýřském koláči.
Z pečiva nejznámějším je patrně tzv. „soda bread“ – chléb zadělávaný podmáslím, který namísto droždí obsahuje pouze sodu. Zkusila jsem si ho upéct a připomínal nám spíše tužší mazanec než chleba – obsahuje nemálo rozinek a na slané pečivo také příliš cukru. Pokud byste měli o recept zájem, napište mi do neděle dolů do komentářů a já ho zařadím do naší Cesty kolem světa bez lepku a mléka.
Jste polévkoví?
Kdo je milovníkem polévek, nechť zvedne ruku! Rovnou do ní můžete vzít nůž a začít krájet pórek. Tato irská bramborovo-pórková polévka je skvělá! My ji s jistotou již nyní zařazujeme mezi oblíbené. Kombinace lahodné krémové polévky s křupavými nudličkami uzeného boku a jemně nasekanou pažitkou byla chuťově i vizuálně dokonalá! Pochutnala jsem si já i děti a jediný návrh na vylepšení, který padl, byly opečené chlebové krutonky. Nu, tak příště.
Bramborovo-pórková polévka
Suroviny:
Na 3 – 4 porce budete potřebovat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kokosového oleje
- 1 pórek
- 350 g oškrábaných, syrových brambor
- 750 ml vývaru
- sůl
- volitelné: slanina, čerstvá pažitka
Postup:
- Pórek i brambory očistěte a nakrájejte na kolečka.
- V polévkovém hrnci se silným dnem rozehřejte oba oleje.
- Vsypte pórek na olej a krátce orestujte.
- Přiklopte hrnec pokličkou a nechte pórek podusit ve vlastní šťávě 10 minut. (Občas promíchejte, ale ne příliš často – při každém nadzvednutí pokličky odchází pára, která pomáhá, aby se pórek nepřipálil, ale dusil a karamelizoval.)
- Přidejte k pórku brambory a promíchejte.
- Zalijte obsah hrnce vývarem a vařte pod pokličkou dalších 15 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka (s trochou trpělivosti stačí ponorným mixérem).
- Podle chuti dosolte.
- Podávejte s nudličkami dokřupava orestované slaniny a najemno nasekanou pažitkou.
Krásný den a dobrou chuť! 😎