Španělsko je mou srdcovkou. Semestr, který jsem zde v rámci vysokoškolských studií mohla strávit, mne silně ovlivnil po všech stránkách. Dodnes vzpomínám na všechny výlety – do Granady, Sevilly, Barcelony… Na procházky po mořském pobřeží i temperamentní španělštinu všude okolo. I jak mi Juan smažil tradiční bramborovou tortillu a ve španělské univerzitní kantýně mi servírovali ruský salát. A také o pár let později na neznalé Čechy, kterým nechutnalo v horkých dnech vychlazené gazpacho.
Španělská kuchyně
Stejně jako francouzská, ani španělská kuchyně není jednotná ve všech autonomních regionech. Rozdíly tvoří především poloha a dostupnost surovin: Zatímco ve Valencii na středomořském pobřeží mohou dát do paelly vedle kuřecího či králičího masa také čerstvé mořské plody, v Madridu ve středozemí vám naservírují patatas bravas (brambory v pálivé omáčce) a v Santiagu de Compostela v Galicii na severu, kde španělské břehy omývá Atlantský oceán, vařenou chobotnici.
Máte chuť překvapit svou rodinu španělským menu? Jako předkrm můžete zvolit tapas – malé chuťovky, jejichž původ sahá až do 13. století ke králi Alfonsu X. Kastilskému. Pokračujte polévkou gazpacho, coby hlavní chod podávejte paellu a vše zakončete pohárem crema catalana – pudinku s vůní citrusů.
Studená polévka gazpacho
Gazpacho je tradiční studená polévka z rajčat, paprik a okurek. Není se čemu divit, že se podává zastudena – vždyť v létě, kdy rajčata dozrávají i mimo skleníky, je v poledne takové horko, že i středoevropan pochopí, že polední siesta není pro Španěly nebetyčným flákáním za bílého dne, nýbrž jediným způsobem, jak vedra přežít.
Seznam surovin gazpacha je krátký a příprava jednoduchá: zeleninu očistit – nakrájet – rozmixovat. A propasírovat přes síto, což vám zajistí výslednou krásně hladkou konzistenci. Toť vše.
Až tedy budete o letních horkých dnech padat únavou, vzpomeňte si na Španěly a připravte si k obědu osvězující polévku gazpacho.
Gazpacho
Suroviny:
Na polévku pro 4 – 5 osob budete potřebovat
- 1 kg rajčat
- 2 polní okurky
- 1 velkou zelenou papriku
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce vinného (nebo jablečného) octa
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 2 plátky bezlepkového toustového chleba
- sůl
Postup:
- Rajčata omyjte, vykrojte tvrdé části u stopek a nakrájejte na kostky.
- Okurky oškrábejte, papriku zbavte jádřince, omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Česnek oloupejte a prolisujte.
- Vše – od rajčat po chleba – dejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Zeleninový mix propasírujte přes síto do hrnce či polévkové mísy. (Jde to snadno, síto zachytí zbytky semínek a slupek, zbytek lehce proteče.)
- Dochuťte solí.
- Gazpacho podávejte vychlazené, nejlépe ihned, s kapkou olivového oleje navíc.
Krásný den a dobrou chuť! 😎