Dostala jsem chuť na rohlík. Vláčný a křupavý zároveň. Takový, který si můžete namazat marmeládou, vajíčkovou pomazánkou, obložit šunkou i připravit z něj hot dog (ehm, raději ne všechno naráz pochopitelně 😀 ).
Pro většinu lidí by situaci vyřešila banální návštěva nejbližších potravin. Já jsem začala experimentovat s těstem na focacciu. To, co z něj vzešlo, nejsou bílé rohlíky ani zdaleka. Přesto je výsledek tak chutný, že se o něj s vámi chci dnes podělit:
Bezlepková bageta, jejíž přípravu zvládnete s mým postupem levou zadní a v níž se o jemný akcent starají ovesné vločky.
Jednoduchá bezlepková bageta
Na 4 bagety budete potřebovat:
- 500 ml vody
- 2 vrchovaté lžíce psyllia
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžičky třtinového cukru
- 20 g soli
- 125 g rýžové mouky
- 125 g tapiokového škrobu
- 250 g pohankové mouky hladké
- 60 g sádla
- 200 g bezlepkových ovesných vloček
- olivový olej k pomašlování
Postup:
- Psyllium rozmíchejte ve vodě a nechte nabobtnat. S občasným promícháváním bude trvat přibližně 1/4 hodiny, než nabobtná úplně.
- Do malé misky rozdrobte kostku droždí, přidejte cukr a rozmíchejte na kašičku. Počkejte, než se začnou tvořit bublinky.
- Rozpusťte sádlo.
- V zadělávací míse dobře promíchejte všechny suché suroviny. Přidejte vodu s psylliem i probublinkované droždí a vypracujte tužší těsto.
- Zapracujte do těsta vlažné sádlo a nechte přikryté na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. (Tato fáze bude trvat asi 1/2 hodiny.)
- Na čistou pracovní desku rozsypte ovesné vločky a do nich vyklopte těsto. Prohněťte těsto s vločkami, aby se dalo tvarovat.
- Rozdělte těsto na 4 díly a vyválejte (na zbytku vloček) válečky, které položíte v pravidelných rozestupech na plech.
- Nechte kynout zakryté fólií (budou kynout doslova před očima) a předehřejte troubu na 230 °C.
- Pečte 30 minut se zapnutým horkovzduchem. (Pokud i vaše trouba peče nerovnoměrně, v polovině pečení plech s bagetami obraťte.)
- Vyndejte na mřížku, zlehka pomašlujte olivovým olejem a nechte vychladnout.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂