Představte si milovnici cappuccina, které vezmete (našlehané) mléko. Máte tu scénu před očima? Že je to námět na horor hodný Hitchcocka? Nikoliv – to je situace, které jsem byla znenadání donucena čelit. A protože cappuccino patří neodmyslitelně k mým ránům i nadále, určitě uhádnete, že řešení záhady zvané „cappuccino bez (kravského) mléka“ existuje: jmenuje se domácí mandlové mléko.
Odvážit se
Po vysazení lepku ze stravy a zlepšení mého zdravotního stavu mne manžel postavil před další výzvu: na zkoušku vysadit mléko a mléčné výrobky. Já jsem si však v té době nedokázala představit ani jeden den bez našlehaného mléka v cappuccinu, másla, sýrů… Až jsme se jednoho pozdního nedělního večera vrátili z výletu a v posledním otevřeném obchodě neměli plnotučné farmářské mléko do mé ranní kávy. Chvíli jsem váhala, ale pak jsem se výzvě postavila čelem.
Nejprve jsem prozkoumala hlubiny internetových vod a porovnala různé recepty z českých i zahraničních zdrojů, několik jsem si jich vybrala a otestovala. Výsledná mléka nebyla nejhorší chuti a nadto je náš kávovar dokázal našlehat. Heuréka! Se zarputilostí buldoka jsem se vrhla do víru experimentů a objevování toho pravého receptu přesně na míru mým chuťovým pohárkům. Ladila jsem jej a cizelovala až do onoho rána, kdy jsem při prvním doušku cappuccina slastně zamhouřila oči nad lahodnou chutí kávy s nadýchanou, krémovou mléčnou pěnou a šťastně se usmála.
Abyste si mohli vychutnávat svůj ranní kávový rituál s úsměvem na rtech také, zde je i pro vás můj recept:
Lahodné mandlové mléko
Na 2dcl mandlového mléka budete potřebovat:
- 46 g mandlí
- 1/2 medjool datle (nebo 2 malé datle)
- 2 dcl vody + na namočení
Mandle odvažte do skleničky, zalijte vodou a nechte nejlépe přes noc (ale stačit budou i 2 hodiny) namočené.
Ráno mandle slijte a propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte mandle do mixéru, přidejte 2 dcl vody, 1/2 medjool datle bez pecky a 2 minuty mixujte.
Výslednou našlehanou a zahřátou směs přeceďte, přesněji řečeno „podojte“ přes jemné bavlněné plátno či látkový sáček k tomu určený: Skleněnou odměrku či misku si vyložte plátýnkem přesahujícím okraje, vlijte mandlovou směs, do jedné ruky pevně chytněte kraje látky a obsah takto vzniklého sáčku druhou rukou vymačkejte do nádoby.
Et voilà ! Krémové, lahodné, ještě teplé, bílé, jemně nasládlé mandlové mléko je na světě.
Několik tipů závěrem
Připravujte si mandlové mléko na jeden či dva dny, po které vydrží v dobré kondici v lednici. Delší skladování se mi neosvědčilo.
Pokud ráno nestíháte víc než svou ranní kávu, nic vám nebrání v tom namočit si mandle již předchozí ráno či odpoledne a večer si mléko předpřipravit. Mandle namočené přes noc nejsou nepřekročitelným pravidlem, spíše vhodným časovým úsekem 8 – 12 hodin pro snadné mixování a výbornou chuť.
Čerstvě „nadojené“ našlehané mléko je v cappuccinu krémovější, vychlazené z ledničky zas nadýchanější. Vyberte si, která varianta vám osobně víc zachutná, a tu si užívejte plnými doušky.
Krásný den a dobrou chuť!
[…] si ráno dopřáváte italskou snídani – cappuccino – a vaše děti jsou ještě na kávu po ránu příliš malé? Co zamířit pro inspiraci […]
[…] se ji rozlomit hned následující ráno a to podařilo se! Nyní si s úsměvem vychutnám své cappuccino a pak pouštím – namísto školního zvonění – macarenu v záznamu z koncertu […]