Ne, nemusíte se tvářit kysele, když přijde řeč na čočku. Čočka na kyselo nemusí být jen hnědá kaše s pachutí octa, kterou jste vraceli vše školní jídelně téměř netknutou. Ani se nemusíte bát, že bez pšeničné mouky, cibule a kvasného octu lihového ji neuvaříte. A že ji nebudou chtít děti ani ochutnat? Opakuji: žádné strachy! U nás mizí v dětských bříškách rychleji čočka než párky.
Tato čočka na kyselo má vyváženou, plnou chuť, je uvařená bez lepku i bez cibule a o jemnou kyselost se postará jablečný ocet.
Proč jíst čočku, když nemusíme?
Protože – když se dobře upraví – je výborná! Vedle toho je skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů (B1, B6) a minerálů (železo, měď, hořčík, selen, fosfor, zinek, draslík). A pokud sáhnete po černé drobnozrnné čočce beluga, do výčtu pozitiv můžete připsat také antioxidanty ne nepodobné těm, které obsahují ostružiny a borůvky, jemně oříškovou chuť a vzhled podobný kaviáru.
A tak… dejte čočce šanci! Uvidíte, že až dnes budete sedat ke společnému obědu či večeři a na talířích zavoní čočka, jakékoliv protesty proti zmizí s prvním soustem. A váš jídelníček bude zas o maličko bohatější.
Čočka na kyselo pro mlsné jazýčky
Suroviny:
- 400 g černé čočky beluga
- 6 dcl vody
- 1 bobkový list
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 2 lžíce rostlinného oleje (či sádla pro nevegan verzi)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rýžové mouky
- 3 dcl vody
- 2 lžičky (růžové himalájské) soli
- 4 – 6 lžic jablečného octa
Postup:
- Čočku přeberte a propláchněte v sítu pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte čistou vodou, přidejte bobkový list a uvařte doměkka; bude to trvat přibližně 20 minut a téměř všechna voda se vstřebá do čočky.
- Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Česnek oloupejte a propasírujte. Vše jemně osolte.
- V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte tuk. Přisypte mrkev s petrželí a orestujte dozlatova.
- Ztlumte mírně výkon plotýnky/plamene.
- Přidejte do pánve česnek, promíchejte a nechte rozvonět.
- Obsah pánve pocukrujte a počkejte, až se cukr začne rozpouštět na karamel.
- Zasypte vše lžící rýžové mouky a míchejte, dokud neobalí všechny kostičky a nevsákne tuk.
- Přilijte 3 dcl vody a za občasného míchání nechte 5 minut provařit.
- Z uvařené čočky odstraňte bobkový list a přesypte ji do pánve i s případným zbytkem vody, ve které se vařila.
- Osolte a okyselte téměř hotové jídlo. Dál míchejte a nechte ještě 5 minut jemně probublávat.
- Ochutnejte a podle chuti přidejte zbývající 1 – 2 lžíce octa, popř. sůl.
- Podávejte tak, jak máte rádi: s krajícem chleba, kyselou okurkou, sázeným vejcem, klobásou, bramborem…
Krásný den a dobrou chuť! 🙂