Přiznám to rovnou: nejtěžší na tomto dezertu je vyfotit ho. Tedy když chcete ukázat, jak vypadá jeho struktura. Protože to znamená zabořit kultivovaně lžičku do nadýchané pěny a pak ji držet před mobilem ze strany, aby vynikla. Jenže je jemná, mobilu se bez ťuknutí (kde mám tu třetí ruku?) nechce zaostřit a ostatní už mají svou porci prakticky vylízanou z misky, protože kdo by čekal na vyfocení, když mousse au chocolat se má vychutnat vychlazená?
Francouzská kuchyně
Francie, země zaslíbená. Tedy alespoň pro všechny kuchaře, cukráře, gurmány, gurmety, mlsouny… Těží ze své historie, skvělé polohy i rozlohy. Je založená na vínu, sýrech a máslu, mořských plodech a rybách, mase i pečivu, zelenině, bylinkách a ovoci. Není divu, že v roce 2010 byla organizací UNESCO francouzská kuchyně vyhlášena „nedotknutelným kulturním dědictvím“.
Prohlášení a pravidla jsou hezká věc, leč některá jsou tu od toho, aby se porušovala. Třeba já se dnes i příští týden francouzské kuchyně dotknu. A upravím některé z tradičních francouzských receptů tak, abych si také mohla pochutnat. Prvním z nich se stane proslulá čokoládová pěna.
Čokoládový dezert z ledničky aneb Vážně i nevážně o mousse au chocolat
Historie mousse au chocolat sahá do 18. století k Ludvíku XVI. Jako první ji vytvořil jeho švýcarský šéfkuchař Charles Fazi. Své jméno dostala roku 1755 od jiného kuchaře a autora kuchařek, Josepha Menona. O popularizaci se postaral v roce 1820 André Viard, který v časopise Cuisinier royal zveřejnil recept.
Základem francouzské čokoládové pěny jsou čtyři suroviny: čokoláda, smetana, vejce a cukr. Nic víc. Žádná mouka či exotické koření.
Což o to, koření se v dnešní době sehnat dá, ale vymýšlet bezlepkovou alternativu unaví jednoho krásného dne i toho nejnadšenějšího experimentátora. Jak nahradit žloutky budu vymýšlet v zimě, až se kamarádka Kate vrátí ze svých zámořských cest. Zbývalo proto jen nahradit smetanu kravskou její rostlinnou alternativou. Já jsem sáhla do ledničky pro plechovku kokosové – vy můžete použít jakoukoliv, která vám chutná. Nešlehá se, pouze se v ní rozpustí čokoláda – chuť a „plnotučnost“ jsou tedy jediným kritériem.
Až vás tedy bude jednoho krásného letního dne honit mlsná, připravte sobě i svým blízkým mousse au chocolat. Je jednoduchá na přípravu, plná v chuti a přinese do vaší kuchyně sladký závan z daleké Francie.
Mousse au chocolat
Suroviny:
Na 4 porce budete potřebovat
- 100 ml kokosového mléka (smetany)
- 100 g 70 % hořké čokolády
- 1 žloutek
- 2 bílky
- 30 g třtinového cukru
Postup:
- Kokosové mléko (či ještě lépe tu hustou část z něj, která v lednici ztuhla = smetanu) ohřejte v rendlíku až k bodu varu. Odstavte z plotýnky/plamene.
- Vhoďte do horkého mléka nalámanou čokoládu a metlou vymíchejte dohladka.
- Přidejte do teplé směsi žloutky a míchejte dál.
- Přelijte čokoládový krém do větší skleněné mísy a co chvilku promíchejte.
- Vyšlehejte bílky do polotuhého sněhu.
- Přidejte k bílkům cukr a šlehejte, dokud se všechen cukr nerozpustí.
- Po částech přimíchejte bílkový sníh k čokoládové směsi: první lžíce můžete metlou, později přizvěte na pomoc gumovou stěrku.
- Hotovou mousse au chocolat rozdělte do připravených pohárků a dejte vychladit.
- Podávejte v horkých letních dnech hezky vychlazené a s vřelým úsměvem.
Krásný den a dobrou chuť! 😎