Oběd z trouby, který chutná zatepla i zastudena? Slyším snad: „Ano, prosím!“? Pak tu pro vás mám francouzský slaný koláč zvaný quiche. Ten nejklasičtější z klasických pochází z Lotrinska, severozápadního kraje Francie, a je doslova nadupaný máslem, smetanou, sýrem Comté, vejci a uzeným bůčkem.
Koláč z křehkého těsta můžete však naplnit také šunkou s čekankou, kuřecím masem s pórkem, zkaramelizovanou cibulí, houbami, kozím sýrem s bylinkami, chřestem, uzeninou se špenátem… Fantazii se meze nekladou. Platí tu doslova: kolik lidí, tolik chutí. Nám zatím nejvíce chutnala poslední zmiňovaná varianta s čerstvým špenátem a poctivým, masitým uzeným bokem z místního řeznictví. Bez lepku a másla se trochu rozpadal (na vině byl pochopitelně především chybějící lepek), ale chuť – ta byla skvělá!
Francouzské kuchařky
Kdyby se francouzská kuchyně dala jednoduše shrnout do jediné kuchařky, neměli by kuchaři od 18. století o čem psát. Opak je naštěstí pravdou a kuchařek i blogových článků bylo za ta staletí publikováno nespočet – na některé se již zapomenulo, jiné vycházejí stále v nových dotiscích. Třeba takové Umění francouzské kuchyně Julie Child – znáte? Skoro bych se vsadila, že ano. Vždyť na motivy této kuchařské veleknihy i života její autorky byl natočen film Julie & Julia. Pokud patříte ke gurmánům obdivujícím francouzskou kuchyni a lepek s máslem vám nedělají problémy, určitě by jí to ve vaší knihovničce víc než slušelo.
Do té mé si před lety našla cestu Vůně francouzské kuchyně Michela Rouxe. Držitel tří michelinských hvězd do ní pečlivě sepsal recepty tvořící samu podstatu francouzské kuchyně. Kuchařka je nádherná i na dotyk a po obrazové stránce. Ale opět – bez másla, sýrů a pšeničné mouky se v ní obejde jen nepatrné procento receptů. Koupit? Nekoupit? Pokud hledáte inspiraci, od které se odpíchnete při svých kuchyňských improvizacích, pak vám ji mohu zcela jiště doporučit.
Špenátový quiche
Suroviny:
Na korpus z křehkého těsta budete potřebovat
- 90 g rýžové mouky hladké
- 80 g kukuřičné mouky hladké
- 80 g tapiokového škrobu
- 1 lžičku xanthanu
- 1/2 lžičky růžové himalájské soli
- 1 lžičku třtinového cukru
- 125 sádla
- 1 vejce + 1 vejce na potření
Na náplň budete potřebovat
- 4 vejce
- 1 plechovku (4 dcl) kokosového mléka
- 125 g čerstvého listového špenátu
- 200 g uzeného boku/anlické slaniny
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- špetku muškátového oříšku
- velkou špetku růžové himalájské soli
Postup:
- Důkladně promíchejte všechny sypké přísady na korpus – mouky, xanthan, sůl i cukr.
- Přidejte studené sádlo a pomocí vidličky nebo pouze prsty vytvořte drobenku.
- Rozklepněte do drobenky 1 vejce a vypracujte pružné nelepivé těsto.
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- Těsto rozválejte na kulatou placku, kterou následně vložíte do koláčové formy, případně do ní těsto přímo namačkejte.
- Dno koláče vyložte pečicím papírem, zatižte fazolemi a předpékejte 15 minut.
- Sundejte z korpusu papír, pomašlujte druhým vejcem a dejte ještě na 5 minut do trouby.
- Zatímco se bude korpus předpékat, nakrájejte si uzený bok na nudličky, česnek oloupejte a prolisujte, muškátový oříšek nastrouhejte.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a kousky uzeniny na něm opečte.
- Přidejte česnek a nechte rozvonět.
- Nakonec přimíchejte listy špenátu a za stálého míchání počkejte, až zavadne (listy ztratí svůj objem).
- Ve větší misce zlehka prošlehejte metlou tekuté kokosové mléko s vejci, solí a muškátovým oříškem.
- Na dno předpečeného korpusu rozprostřete pravidelně špenát se slaninou.
- Zalijte vaječnou směsí a vložte do trouby.
- Pečte přibližně 45 minut dozlatova. (Pokud také vám se zdá, že vaše trouba peče méně, než se běžně uvádí v receptech, zapněte horkovzduch s ohřevem zespodu.)
- Quiche podávejte s čerstvou zeleninou, zatepla či zastudena – jak vám libo.
Krásný den a dobrou chuť! 😎