Patří polévky k podzimu? Ty husté, plné silné chuti, které zahřejí i zasytí, zajisté ano! Po čočkové a kyselé přichází na řadu polévka frankfurtská. Kdybych měla doma vyhlásit anketu o nejoblíbenější polévku, tyto tři by v těchto pošmourných dnech zajisté obsadily první příčky.
Jak vaří ve Frankfurtu nad Mohanem nemám ani zdání. Zato jisto jistě vím, že v místním řeznictví obsahují nejvyšší procento masa párky šunkové. Proto právě ty dnes použiji při vaření. Co do polévky naopak nepoužiji, je pšeničná hladká mouka a cibule – nemám zájem zopakovat si dovolenkové křeče způsobené lepkem, ani štědrovečerní anafylaktický šok, ve kterém cibule hrála (spolu s celerem, octem a řepkovým olejem) hlavní roli. Naše domácí frankfurtská polévka bude 100 % bez lepku, bez mléka a bez cibule.
Pokud vám osobně cibule problém nedělá, vhoďte ji nasekanou nadrobno do hrnce ještě před bramborami. Pšeničné mouky (pro neceliaky a nealergiky) bude zapotřebí malinko více než bezlepkové rýžové a hrozí vyšší riziko vytvoření hrudek. Nu a párky si vyberte takové, které chutnají právě vám, rozhodně však bez přidané mouky a podobných chuťovek. (Šest nožiček šunkových párků vážilo přibližně 300 g.)
Dost už řečí a polykání naprázdno. Vemte také vy do ruky vařečku a uvařte si doma frankfurtskou polévku, jakou v hospodě nedostanete!
Nejlepší frankfurtská polévka pod sluncem - ta domácí!
Na hrnec polévky budete potřebovat:
- 600 g oškrábaných brambor
- 6 nožiček (šunkových) párků
- 2,5 lžíce sádla
- špetku drceného kmínu
- 2 lžíce rýžové mouky
- 1/2 lžíce sladké papriky
- 1 lžičku uzené papriky
- 2,5 dcl vody
- 1 l vývaru
- 1 lžičku soli
- 3 – 4 stroužky česneku (podle velikosti)
- listovou petržel
- světlé pečivo
Postup:
- Brambory nakrájejte na cca 1,5 cm kostky, párky na kolečka. Česnek oloupejte a prolisujte. Obě papriky si odměřte do misky.
- V polévkovém hrnci rozehřejte 1,5 lžíce sádla a osmažte na něm brambory se špetkou kmínu dozlatova. (Zlátnout bude také dno hrnce. Nepanikařte! Získáte tak silnější chuť polévky. A až zalijete brambory tekutinou, vše připečené se rozplyne do polévky a dno očistí.)
- Zasypte brambory rýžovou moukou, promíchejte a krátce orestujte.
- Přisypte obě papriky a za stálého míchání nechte rozvonět. (Trvá to jen chviličku – pozor, nepřipalte!)
- Zalijte vodou a zásmažku pečlivě rozmíchejte dohladka.
- Přilijte vývar, přidejte sůl a česnek a nechte 10 minut vařit, až budou brambory téměř hotové. Občas promíchejte.
- V nepřilnavé pánvi mezitím na zbylé lžíci sádla osmažte dozlatova kolečka párků.
- Přidejte párky a lžičku sádla, na kterém se smažilo, do polévky.
- Hotovou polévku ještě 2 minuty provařte, ať se chutě prolnou.
- Podávejte s kouskem bezlepkového světlého pečiva a posypané nasekanou petrželkou.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂
UŽ MÁTE VE SVÉ KNIHOVNIČCE E-BOOK "ZE DNE NA DEN BEZ LEPKU A MLÉKA?
Začátkem listopadu spatřil světlo světa můj první e-book „Ze dne na den bez lepku a mléka“. Má formu minikuchařky a obsahuje recepty první záchrany pro všechny, kdo se ocitli ze dne na den bez lepku a mléka.
Pokud ho ještě ve své e-knihovničce nemáte, zamiřte bez váhání do sekce E-booky a stáhněte si ho zcela zdarma!