Pokud je arašídové máslo vaší doménou, milé dámy, pusťte dnes opět do kuchyně své muže, ať připraví pomazánku na chléb oni. A nebude to ledajaká pomazánka! Jmenuje se hummus a s českým slovem humus nemá pranic společného.
První zmínky o pastě z rozmačkané cizrny (tehdy bez česneku a citrónu) pochází již ze 13. století z Egypta. Hummus tak, jak jej známe dnes, pochází z oblasti Blízkého a Středního východu. Je nadupaný vitamíny C a B6, železem, kyselinou listovou, proteiny a vlákninou. Bez lepku, bez mléka, bez vajec, vegan… Už jsem vás přesvědčila?
K přípravě hummusu potřebujete nepřilnavou pánev s dřevěnou vařečkou, food processor a trpělivost. Takže, pánové, proneste kouzelnou větu „Dneska vařím já, miláčku!“ a s chutí do toho! (To platí i pro Tebe, můj milý, který jsi mne o tento recept prosil. 😎 ) Pozn: Pokud máte tahini omáčku již hotovou, přeskočte o pár řádků níže.
Tahini
Na skleničku tahini budete potřebovat:
- 250 g sezamových semínek
- 2,5 – 5 lžic oleje jemné chuti (např. olivového extra panenského)
Postup:
- Nachystejte si dřevěnou vařečku a rozehřejte nepřilnavou širokou pánev.
- Vsypejte sezam a za stálého míchání pražte, než se rozvoní a některá semínka začnou chytat barvu.
- Odstavte z plotny a ještě chvilku míchejte. Nechte sezam vychladnout za občasného promíchání.
- Vsypejte opražený sezam do food processoru a začnějte mixovat. Průběžně mixování přerušujte, sezam promíchávejte a přidávejte po lžících olej. S prodlužující se dobou mixování a vzrůstající teplotou se začne měnit sezam ze semínek v sezamovou mouku a poté v tekutou pastu – tahini.
- Uchovávejte v uzavřené sklenici v ledničce.
Domácí hummus
Na misku hummusu budete potřebovat:
- 125 g sušené cizrny
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 4 lžíce tahini
- 2,5 lžíce olivového extra panenského oleje
- 2 malé stroužky česneku (zbavené středů)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 5 lžic studené vody
- 10 kousků sušených rajčat (volitelné)
Postup:
- Cizrnu namočte přes noc (nebo alespoň na 2 hodiny) do studené vody. (Zvětší svůj objem až 3x, tak nešetřete vodou ani místem.)
- Ráno cizrnu slijte, propláchněte, zalijte v hrnci novou vodou a vařte doměkka. V obyčejném hrnci toto trvá 1,5 hodiny a je třeba sbírat vznikající pěnu. V Instant Potu (tlakovém hrnci) stačí 35 minut a nechat jej poté přirozeně odtlakovat.
- Uvařenou cizrnu slijte.
- Do food processoru odměřte tahini a čerstvě vymačkanou šťávu z citrónu. Promixujte v hladkou pastu.
- Přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, římský kmín a znovu promixujte.
- Přisypte polovinu uvařené cizrny a mixujte a mixujte a – pro změnu – mixujte. Občas zastavte chod processoru a pod ostřími čepelí vznikající pomazánku promíchejte.
- Přidejte druhou polovinu cizrny a 2 lžíce vody. Mixujte, promíchávejte a podle potřeby přidávejte další vodu.
- Ve chvíli, kdy se kuličky cizrny promění v hladkou pastu, jste dorazili do cíle: připravili jste hummus!
- Komu se stýská po Itálii tak, jako nám, může přidat do hummusu sušená rajčata a naposledy pomazánku promixovat. (Bude vypadat tak, jako na fotografii.)
- Skladujte v ledničce v uzavřené skleničce přelité lžící extra panenského olivového oleje.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂