Pizza? Špagety? Tiramisú? Parmezán? Temperament? Pisa? Moře, slunce a hory? Čím začít? Když jde o Itálii, nikdy nevím, co vybrat jako první, když se mne zeptáte, co na té kozačce ve Středozemním moři miluji nejvíc. Ale než se rozmyslím, pojďte si se mnou uvařit sytý oběd inspirovaný italskými „spaghetti mare e monti“.
Že znáte boloňskou omáčku používanou do lasagní, ale o této jste nikdy neslyšeli, ani nečetli? Tak tady máte krátký příběh, jak jsem se k ní dostala já:
Italská kuchařka od A do Z
Co si vozíte ze svých letních cest jako suvenýry? Magnetky? Mušličky? Nebo podobně jako já kuchařky? Nevím už s jistotou, která byla první, ale bez zaváhání rozliším, která je nejobsáhlejší: 16. vydání italské Kuchyně pro každý den. Kompletní kuchařka od A do Z.
Vzala jsem ji tehdy do ruky ze spodního regálu s knihami v supermarketu spíše kvůli cedulce „sconto“ (= sleva) než kvůli lákavému přebalu. Potěžkala jsem ji, prolistovala – a okamžitě putovala do nákupního košíku. Dnes je ceněným pokladem v mé kuchyňské knihovničce, po kterém sahám pokaždé, když hledám inspiraci a mám více času na vaření.
Pokud vás kuchařka zaujala a italštinu alespoň trochu ovládáte, našla jsem ji pro vás na Amazonu.
To nejlepší z moře i hor
Spaghetti mare e monti, plné toho nejlepšího, co moře a hory nabízí, vypadají v kuchařce lákavě pro mě, nikoliv však pro naše děti. Co s tím? Provedla jsem malou rajčatovou kamufláž. 😉 A výsledek? Na pohled nenápadná omáčka s dokonalou chutí, kterou si všichni zamilovali.
Zkusíte si variaci na italskou pastu podle mého receptu uvařit, nebo si koupíte kuchařku a sáhnete po původní verzi? Napište mi do komentářů. 👇
A teď pojďme vařit!
Mare e monti ne úplně tradičně
Suroviny:
- hrst sušených hřibů
- plechovka tuňáka
- 50 g pancetty/uzeného boku
- 200 g mletého masa
- 2 stroužky česneku
- 250 ml masového vývaru
- 500 g rajčatové passaty
- olivový olej
- sůl
- kešu parmezán
- 350 g bezlepkových těstovin
Postup:
- Sušené hřiby zalijte vroucí vodou a nechte změknout. Pancettu nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a prolisujte.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 – 2 lžíce olivového oleje s kostičkami pancetty, přidejte česnek a počkejte, až se rozvoní.
- Vložte do pánve mleté maso, pomocí dvou vařeček důkladně rozbijte, promíchejte s pancettou a orestujte dozlatova. Osolte.
- Přilijte vývar a passatu, vmíchejte změklé hřiby a provařte cca 20 minut.
- Nakonec vmíchejte do omáčky tuňáka (bez nálevu) a dosolte.
- Podávejte s bezlepkovými těstovinami a kešu variantou parmezánu.
Krásný den a dobrou chuť! 😎