Je to tady! Také letos jsme se dočkali sezóny jahod, byť o pár týdnů opožděné. Jahody jsou tu – a s nimi léto! 😎 A v hrnci již probublává nebesky voňavý jahodový džem.
Máme to štěstí, že byť nemáme zahradu, o dostatek jahod se bát nemusíme. V dojezdové vzdálenosti se totiž nachází doslova jahodové plantáže, každoročně otevřené pro samosběr. S chutí této možnosti využíváme, anžto jahody patří mezi naše nejoblíbenější letní ovoce.
Abychom si jahod mohli užívat i v zimě a nemuseli pro ně posílat Marušku ke dvanácti měsíčkům, zpracováváme je ihned po přinesení z pole dvěma způsoby:
- rozmixujeme a vzniklé pyré v krabičce zamrazíme (z jahodové dřeně rozmixováním s agávovým či jiným sirupem v létě i v zimě během chvilky vykouzlíme jahodovou zmrzlinu na počkání);
- vaříme džem.
Domácí konzervování ovoce a zeleniny od A do Z
Pokud jde o přípravu ovocného džemu či marmelády (držím se v tomto případě klasického starého rozdělení džem = s kousky, marmeláda = hladká), sahám automaticky po starší dopatlané knížce Domácí konzervování ovoce a zeleniny. Podědila jsem ji po své babičce (proč se neříká i „pobabila“?) a vaří podle ní tedy již třetí a vbrzku i čtvrtá generace.
Autory této poznatky a recepty nabité kuchařky jsou Ing. Božena Hostašová, Ing. Eduard Němec a Libuše Vlachová. Kuchařku poprvé vydalo nakladatelství Avicenum v roce 1980, já vlastním její druhé vydání z roku 1983. Prvních 90 stran popisuje látkové složky ovoce a zeleniny a základy jejich konzervování. Následují recepty seřazené podle abecedy, od angreštu po vlašské ořechy (ovoce), od brokolice po zelí (zelenina) a houby přídavkem.
Pokud tuto kuchařku vlastníte, doporučuji nevyhazovat. Jestliže nikoliv, je možné ji za pár desetikorun sehnat na některých (knižních) e-bazarech a v antikvariátech.
Pár slov k postupu
Na přípravu tohoto džemu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Já využívám polévkový či těstovinový hrnec se silným dnem a skleničky se šroubovacími víčky, které se mi tu v průběhu roku nahromadí: od kokosového oleje, pomerančové marmelády, oliv…
Namísto práškové nebo tekuté Petosy uváděné v knize kupuji v místních potravinách přírodní Pektin z citrusových plodů. Držím se dávkování uváděného na sáčku – letos jsem sáhla po tom s popiskem „vystačí na 2 kg ovoce“. Jak prosté, milý Watsone. Žádná jaderná chemie, ale jahodový džem. 😀
A nyní již k receptu, ať ten košík jahod, co jste si právě přinesli, můžete rovnou proměnit v džem:
Nejlepší jahodový džem letošního léta
Suroviny:
- 1,5 kg očištěných jahod
- 1,05 kg třtinového cukru
- (půl)sáček citrusového pektinu na 1,5 – 2 kg ovoce
- 1 lžičku kyseliny citrónové
Postup:
- Nachystejte si skleničky vhodných velikostí. Umyjte je i víčka horkou vodou a vysušte. (Do víček můžete kápnout nepatrně slivovice a vydezinfikovat je tak.)
- Očištěné jahody překrájejte na menší kousky (poloviny až osminy dle velikosti).
- Ve větším hrnci se silným dnem, ve kterém budete následně džem vařit, promíchejte jahody s 550 g cukru.
- Zakryjte hrnec pokličkou a nechte jahody do druhého dne (12 – 24 hodin) proslazovat.
- Následující den přiveďte jahodovou směs v hrnci k varu. Poté ztlumte výkon plotýnky/plamene a za průběžného míchání vařte do zhoustnutí.
- Promíchejte zbylých 500 g třtinového cukru s pektinem a vsypte do hrnce.
- Míchejte a vařte džem dál, dokud nezačne rosolovat. Že je hotový, poznáte rosolotvornou zkouškou: Kápněte vařící se džem na studený talířek a nechte zchladnout. Studenou kapku džemu zkuste prstem posunout. Zůstane-li kapka vcelku a pouze se zkrabatí její povrch, je džem hotov.
- Vmíchejte lžičku kyseliny citrónové a ještě krátce povařte.
- Plňte džem do připravených skleniček. Každou skleničku pevně uzavřete víčkem, otočte vzhůru nohama a nechte vychladnout.
- Skladujte mimo dosah slunečních paprsků. Po otevření uschovávejte v ledničce do úplného snězení.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂