Brr! Ještě dnes se oklepu, když si vzpomenu, jak jsem kdysi dávno omylem koupila náhražku poloměkkého sýra. Ta umělohmotná chuť mi zůstala zarytá v paměti a na dlouhé roky mne odradila od kupování mléčných náhražek.
Bezlaktózové a jako mléčné se tvářící, leč nejsoucí, výrobky stále nekupuji. Ale mandlové mléko do cappuccina si chystám čerstvé každý druhý den. Inspirována kamarádkou zkouším zahušťovat světlé omáčky nefiltrovaným kešu mlékem. A nyní jsem začala koketovat i s myšlenkou ořechových (ne)sýrů.
Ořechové (ne)sýry?
Tradiční italský parmezán je jen jeden. Vyrábí se tradičním způsobem v oblasti okolo měst Parma a Reggio Emilia z místního kravského mléka a než doputuje k zákazníkům, zraje na dřevěné polici minimálně 12 měsíců. Je nekorunovaným králem mezi (tvrdými) sýry a jeho chuť je jedinečná. Že jsem ho měla ráda, je slabé slovo. Stejně tak jedinečnou italskou mozzarellu z buvolího mléka – na povrchu pevnou, uvnitř krémovou a s výraznou chutí. Dokázala bych vám tu na ně pět ódy.
Namísto toho nyní hledám způsob, jak si jejich výraznou chuť a texturu přivolat zpátky do kuchyně – bez mléka. Ten, kdo nikdy nemusel řešit alergii na mléko (nebo některou z jeho složek), si poklepe na čelo a pomyslí si něco o bláznivém nápadu a dál nečte. Vy, kteří jako já toužíte obohatit svůj chuťový repertoár a jste otevřeni možnosti nazývat sýrem i pokrm rostlinného původu, čtěte v pokoji dál.
Kde hledat inspiraci
Bez mléka a mléčných výrobků žije ovšem mnohem více lidí, než jen já a kamarádka Kate. Některé k bezmléčnému životu přivedla alergie, jiné přesvědčení. A právě díky nim jsem nalezla v hlubinách internetu směr správným směrem: kešu oříšky a lahůdkové droždí. Kešu ořechy pro jejich jemnou chuť nalézají využití v širokém spektru receptů, od slaného pamlsku k vínu po raw dorty. Naopak lahůdkové droždí má chuť i vůni značně specifickou: sýrovou!
A co se stane, když k lahůdkovému droždí a kešu ořechům přidáme trochu soli a sušeného mletého česneku? Již po pár vteřinách mixování spatří světlo světa strouhaný kešu-parmezán, připravený k okamžitému použití na vaše italské risotto či pastu!
Pár slov k přípravě
Nemůžete se dočkat, až si vyrobíte svůj první kešu-parmezán! Skvělé! 🙂 Recept je poměrově vyladěn tak, abyste mohli koupit v nejbližším obchodě 200 g sáček dobrých kešu ořechů a ořechový parmezán si bezezbytkově vyrobit. Mletý česnek naleznete mezi kořením, lahůdkové droždí ve zdravé výživě a sůl (byť ne nutně himalájskou) pravděpodobně doma máte.
K přípravě mám jediné dvě připomínky: Při odměřování to nepřehánějte s vrchovatostí lžic a lžiček – méně je v tomto případě opravdu více. A sekáček/food processor/mixér co chvilku zastavujte, ať vychytáte tu správnou jemnost/hrubost.
Tak s chutí do toho! 😎
Domácí sypký kešu-parmezán
Suroviny:
- 200 g nesolených kešu ořechů
- 5 lžic lahůdkového droždí
- 1,5 lžičky růžové himalájské soli
- 0,5 lžičky mletého česneku
Postup:
- Všechny suroviny odvažte či odměřte a společně nasypte do sekáčku/food processoru.
- Mixujte s přestávkami na protřepání, dokud nedosáhnete příjemně sypké konzistence. Celý proces netrvá ani minutu.
- Skladujte v uzavíratelné sklenici v ledničce.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂