Ty pichlavé šlahouny šplhající se po našem plotu ze sousedního pozemku jsou po celý rok jenom k zlosti. Spolu se sousedkami bychom je bývaly byly dávno postříhaly, vykořenily a spálily. Kdyby nebylo dne jako je ten dnešní, kdy jednou za rok vydají své sladké, černé plody. Ostružiny.
Dozrávají postupně, po hrstích. Nejpraktičtější se zdá otrhávat je postupně a zamražovat, abych z nich pak mohl vzniknout šťavnatý koláč. Dnes však nemám náladu čekat na „pak“ a namísto trouby zapínám nejmenší plotýnku vařiče a začínám míchat domácí puding. Ale ne lecjaký puding! Je našich dětí ten nejoblíbenější („Mamííí, uděláš krém? Ten žlutý? Prosííííím!“) a několika detaily z něj vykouzlím dezert. Krémový dezert se šlehačkou a ostružinami!
Dá si někdo se mnou?
Vanilkový krémový dezert s ostružinami a čokoládou
Suroviny:
Na 2 poháry budete potřebovat:
- 2 dcl mandlového mléka
- 1 žloutek
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 zarovnanou lžíci škrobu (kukuřičného nebo tapiokového)
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 2 kostičky hořké čokolády
- 2 hrsti čerstvě natrhaných ostružin
- 2 lžíce kokosové smetany
Postup:
- Oddělte žloutek od bílku a bílek uschovejte pro pozdější pečení (např. mandlových sušenek).
- Nachystejte si dvě skleničky či poháry, ve kterých chcete dezert podávat. Na jejich dno položte po kostičce čokolády.
- Mandlové mléko rozdělte na poloviny. Jednu vlijte přímo do kastrůlku, druhou ponechte v odměrce.
- Do odměrky k mléku přidejte žloutek, cukr, škrob a vanilkový extrak. Pečlivě rozmíchejte. (Moje odměrka má objem 0,5 l a speciální víčko, díky kterému může sloužit i jako jednoduchý shaker. Pokud vlastníte něco podobného, neváhejte to použít.)
- Mléko v kastrůlku začněte ohřívat, občas promíchejte.
- Jakmile začne mléko vřít, vlijte do něj druhou, ochucenou polovinu. Ztlumte mírně výkon plotýnky a směs neustále promíchávejte, aby se nezačala přichytávat nebo žmolkovat.
- Jakmile krém dosáhne hustoty, která se vám zalíbí, odstavte kastrůlek z dosahu tepla. Plotýnku vypněte.
- Nalévejte ještě horký krém do předpřipravených skleniček a zasypte rovnoměrně ostružinami.
- Po vychladnutí ozdobte kokosovou smetanou a s chutí vychutnávejte na čerstvém vzduchu a v dobré společnosti.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂