„Jaké jídlo jsi měla v dětství nejraději?“ pokládám babičce zvídavou otázku.
„No, jaké: květák s bramborama. Maminka nám ho ještě sypala smaženou strouhankou. Jéje, to jsme si vždycky pochutnali!“ noří se babička do vzpomínek na své dětství, prožité v malé kovárně na Vysočině.
Když jsem tento jednoduchý recept na babiččino oblíbené jídlo z dětství vyzkoušela poprvé, pochopila jsem, proč vzpomíná zrovna na ně. Je to totiž jednodušší a zdravější varianta smaženého květáku v trojobalu!
Je přirozeně bez vajec (= vegan) a díky několika jednoduchým úpravám také bez lepku (křupavá kukuřičná strouhanka skvěle nahradí klasickou z rohlíků) a bez mléka (strouhanku namísto na másle smažím na sádle, jemnější chuti a úplně veganské varianty dosáhnete s použitím olivového a kokosového oleje půl na půl).
Podávat jej můžete s libovolnou přílohou, kterou máte rádi k tradičnímu smaženému květáku.
Věřím, že po velikonočním pečení a vaření přijde tento jednoduchý pokrm k chuti nejedné kuchařce (a jejím hladovým strávníkům samozřejmě také). Tak stavte hrnec na plotnu, jídlo bude hotové raz dva!
Květák s bramborama podle moudré kovářky
Suroviny:
Na 4 porce budete potřebovat
- cca 1,5 kg květáku
- 120 g kukuřičné strouhanky
- sůl
- 1 – 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
Jako přílohu: vařené brambory
Postup:
- Uvařte květák: Ve velkém 5 l hrnci přiveďte k varu 3 l vody. Osolte lžící soli a vsypte květák. Přiveďte znovu k varu a vařte odkryté doměkka.
- V široké pánvičce rozehřejte 1 – 2 lžíce tuku. Vsypejte strouhanku, promíchejte a opečte dozlatova.
- Květák podávejte s vařenými brambory a vše bohatě zasypte strouhankou. (V letní sezóně přidejte čerstvou zeleninu či zeleninový salát.)
Krásný den a dobrou chuť!