Jaké je pro vás léto? Jak vám voní, jak vám chutná? Mé léto hýří barvami. Voní mi po citrónech a mátě ve džbánu vody na stole. Chutná mi po jahodách, broskvích, meruňkách, melounech, rajčatech a bazalce.
Dříve, než se s námi letos léto rozloučí, vybrala jsem z jeho chutí a vůní a spojila je v jeden křupavý, (nejen) snídaňový mix. Výsledkem je svěží, sypká a jen jemně nasládlá letní granola. Voní po citrónech, chutná po meruňkách, křupe po mandlích a pistáciích a svítí barvami.
Dříve, než se ujme vlády král Podzim, přitáhněte si se mnou léto ještě jednou do kuchyně a upečte si i vy svou letní bezlepkovou granolu.
Pestrobarevná letní granola
Suroviny:
- 250 g bezlepkových ovesných vloček
- 100 g mandlí
- 100 g (vyloupaných) pistácií
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 3 lžíce jemně strouhané citrónové kůry
- 150 sušených meruněk
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C se zapnutým horkovzduchem.
- Pokud mají vaše pistácie jemnou slupku na povrchu, nejprve je oblanšírujte a oloupejte: Přiveďte v menším hrnci vodu k varu a vsypte pistácie. Nechte krátce zavřít. Pistácie slijte a zchlaďte pod proudem studené vody. Nyní lze pistácie snadno zbavit hnědé slupky.
- Nasekejte mandle a pistácie nahrubo (mandle zhruba na šestiny, pistácie na poloviny).
- V míse smíchejte sypké suroviny – bezlepkové ovesné vločky, mandle, pistácie a třtinový cukr.
- V rendlíku rozehřejte med s kokosovým olejem. Vmíchejte nastrouhanou citrónovou kůrou
- Vlijte voňavý medový olej do ořechovo-vločkové směsi a důkladně vše dohromady promíchejte.
- Rozsypte rovnoměrně obsah mísy na plech a dejte péct do předehřáté trouby po dobu 20 minut. Jednou či dvakrát promíchejte.
- Mezitím meruňky opláchněte a nakrájejte na kostičky.
- Přidejte meruňky k téměř upečenému základu na plech, promíchejte a pečte ještě dalších 10 minut.
- Hotovou granolu nechte vychladnout na plechu.
- Skladujte v uzavíratelné dóze. (Na toto množství se přesně hodí dvě sklenice od medu.)
Krásný den a dobrou chuť! 🙂