Sladký zeleninový koláč? Tak to tu ještě nebylo! Ale přesně to je tradiční lotyšský sklandrausis: korpus z nekynutého, jakoby chlebového těsta + neutrální bramborová náplň + sladký mrkvový krém a zakysaná smetana vonící skořicí.
Lotyšská kuchyně
Lotyšská kuchyně je plná vydatných, málo kořeněných jídel. Ovlivnila ji jak zeměpisná poloha Lotyšska, tak kuchyně sousedních Pobaltských republik i dobyvatelů – Ruska a Běloruska. Její základ tvoří vepřové maso, mořské i sladkovodní ryby, brambory, obilniny, mléko a mléčné výrobky, houby, med a ořechy. Typickým lotyšským všednodenním jídlem je nasládlý žitný chléb, různé druhy palačinek a pelmení.
Proč dát sklandrausisu šanci?
Koláč z brambor a mrkve? To nezní dvakrát „sexy“. Taková italská crostatina s křehkého těsta a sladké zavařeniny – to je jiná! Ale zelenina nasladko?
A vlastně proč ne? Dodnes si jasně vzpomínám na svěží sladkou chuť strouhané mrkve s jablkem, kterou nám připravovala k svačině babička. Milovali jsme její „vitamínovou bombu“ jako děti a dala bych si ji bez váhání znovu!
Sklandrausis coby lotyšský národní dezert stojí za ochutnání. Je jen jemně sladký díky mrkvové vrstvě oslazené buď cukrem, nebo tradičnějším medem. Zákuskový dojem dotváří zakysaná smetana se skořicí, kterou si v rostlinné variantě umixujete během chvilky z kešu oříšků podle receptu z minulého týdne. Zkuste to a dejte sklandrausisu šanci!
A malý tip na závěr: Až budete na jaře vymýšlet, co sytého si připravit s sebou na první jarní piknik. co si upéct pastýřský koláč v krustě sklandrausisu? S těstem se opravdu dobře pracuje a výsledné slané koláčky se budou dobře přenášet i konzumovat bez nutnosti stěhování nádobí.
Sklandrausis
Suroviny:
Košíčkové těsto:
- 100 g pohankové mouky
- 75 g rýžové mouky
- 75 g tapiokového škrobu
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1 lžička xanthanu
- 45 g sádla
- 125 ml vody
- kukuřičný škrob na podsypání
Bramborová náplň:
- 125 g vařených brambor
- 10 g kokosového oleje
- 4 lžíce kokosového mléka
- špetka soli
Mrkvová náplň:
- 125 g vařené mrkve
- 50 g zakysané kešu smetany
- 1 bílek
- 4 lžíce třtinového cukru
Smetanová poleva:
- 6 vrchovatých lžic zakysané kešu smetany
- 2 lžíce mletého třtinového cukru
- 3/4 lžičky skořice
Postup:
- Brambory rozmačkejte najemno a smíchejte s olejem, kokosovým mlékem a špetičkou soli.
- Mrkev rozmačkejte a smíchejte se zakysanou smetanou.
- Bílek vyšlehejte do měkkého sněhu a zašlehejte do něj cukr (nebo použijte tradiční med).
- Sladký sníh vmíchejte zlehka do mrkvové kaše.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- V míse smíchejte suché suroviny na košíčkové těsto.
- Přidejte studené sádlo a vodu a vypracujte kompaktní těsto modelínové konzistence.
- Těsto rozválejte na 3 mm silný plát. Pokud se má tendenci patlat, pomožte se lehkým poprášením těsta i pracovní desky kukuřičným škrobem.
- Vykrajujte z těsta větší kolečka (např. pomocí Ikea skleničky) a vkládejte je do silikonových košíčků na muffiny. Jemným tlakem prstů přinuťte těsto, aby přijalo tvar košíčku.
- Rozdělte náplň do košíčků – vždy dejte nejprve půl lžíce bramborové, pak lžíci mrkvové.
- Pečte 30 min se zapnutým horkovzduchem.
- Rozmíchejte zakysanou kešu smetanu s cukrem a skořicí.
- Hotové sklandrausis vyklopte z košíčků, potřete smetanovou polevou a podávejte.
Krásný den a dobrou chuť! 😎