Začal půst. Posypeme si hlavy i krajíce chleba popelem, na tvář nasadíme útrpný výraz (hmmm, ten pod respirátorem moc vidět nebude) a na dveře řeznictví vyvěsíme tabulky „do Velikonoc zavřeno“.
OK, přeháním a dobře to vím. 😀 „Půst není o tom, že si posypeme krajíc chleba popelem!“ říkával s oblibou jeden kněz. Vezměte ho se mnou za slovo, popel ponechme tam, kam patří – v ohništi – a pojďme vařit.
Dnes jsem se rozhodla poohlédnout po nové inspiraci pro náš jídelní repertoár opět v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové. Ta v ní věnuje postním jídlům nejednu stránku. Přeskočím recepty s raky a šneky a nalistuji polévky. Hrachová polívka – to bude pro dnešek to pravé.
Postní hrachová polívka Magdalény Dobromily Rettigové
„Uvař hrách, též měkce rozmíchej ho a vlej na něj petruželové vody, nech trochu povařit, proceď, zapraž s přižloutlou jíštičkou, v které drobince pokrájenou cibulku spejchnout nechat můžeš, asi 2 stroužky dobře rozetřeného česneku též do ní dát můžeš, jakož trochu květu, a chceš-li, též trochu majoránky, která se ale také vynechat může, a na smaženou žemličku vylej.
Petruželová voda a záhady objemu
Recept na 5 žejdlíků petruželové vody je v kuchařce uveden jen o pár stránek dále, žádnou paniku. Jedná se v podstatě o superjednoduchý zeleninový vývar z jednoho celeru, dvou kořenů petržele, hrsti hrachu a petrželové nati. Pro obohacení chuti doporučuje paní Rettigová přidat vnitřnosti z ryby, hlavičku z lína, malého kapříka či několik raků. Máte-li je (narozdíl ode mne) po ruce v potoce za domem, napište mi prosím ☟ dolů do komentářů ☟, jak s nimi polévka chutnala.
Pět staročeských žejdlíků odpovídá objemu 1,75 litru. Na hrnec hrachové polévky pro čtyři strávníky mi stačilo 3/4 litru petruželové vody, proto jsem zbytek vývaru zamrazila.
V receptu není vůbec uvedeno množství hrachu, proto se nebojte s receptem si hrát, tak jako jsem to udělala já. Nepropočítáváte přistání na Měsíci, vaříte svou staročeskou hrachovou polévku. 😉
Hrachová polévka
Na hrnec polévky budete potřebovat:
- 250 g sušeného půleného žlutého hrachu
- 500 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 mrkve
- 2 petržel
- 1/4 celeru
- hrst (mražené) petrželové nati
- 1 lžičku soli
- 1,75 l vody
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
- 1 lžíce rýžové mouky
- 2 stroužky česneku
- špetka muškátového květu
Nejprve dejte vařit hrách: Odvážený hrách propláchněte pod tekoucí vodou, v hrnci zalijte vodou, přidejte sůl a koření a přiveďte k varu. Stáhněte výkon plotýnky (resp. plamen), aby hrách pod pokličkou pouze probublával, seberte lžící vzniklou pěnu a nechte pomalu vařit 60 minut.
Zatímco se hrách vaří, připravte petruželovou vodu: Oškrábejte kořenovou zeleninu, nakrájejte ji na přibližně stejně velké kousky, zalijte vodou a spolu se solí a petrželovou natí vařte doměkka. Poté vývar sceďte.
Oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
V polévkovém hrnci rozehřejte sádlo či olej, vsypte cibuli a orestujte dozlatova. Zasypejte rýžovou moukou a promíchejte. Zalijte 0,5 l petruželové vody a dobře rozmíchejte. Za občasného míchání provařte 10 minut.
K uvařenému hrachu vlijte 0,25 l petruželové vody a ponorným mixérem rozmixujte dohladka.
Smíchejte hrachovou a jíškovou část polévky dohromady. Dochuťte špetkou muškátového květu a podle potřeby také dosolte. Nechte polévku krátce probublat.
Podávejte s osmaženými kostičkami včerejší focaccii, kterou jste včera nedojedli k večeři.
Krásný den a dobrou chuť!