Máslo. Už přes tři dlouhé roky si kravské máslo nenamažu na chleba, ani s ním neupeču sušenky. Fázi truchlení mám již za sebou a nyní soustředím svou pozornosti i snahu na nalézání nových cest k pestrým chutím na talíři. Po mandlovém mléku a arašídovém másle přišla nutně řada na oříškové, přesněji řečeno mandlové máslo.
Mandlové máslo si mne získalo na první ochutnání. Přineslo mi další tóny a nuance do kuchyně. Jeho plná a zároveň jemná chuť je nezaměnitelná – ne bezdůvodně připomíná neslazený marcipán. Což mne v myšlenkách přivádí zpátky k sušenkám a cukroví. Mandlové sušenky? Marcipánové cukroví? Co mám zkusit dřív?
Loupat či neloupat?
U arašídového másla byly dvě možnosti přípravy – pražit nebo nepražit? U mandlového másla se přidává téměř hamletovská otázka: „Loupat či neloupat?“ Já zpravidla neloupu, neb mé oblíbené mandle Nonpareil to – dle mého názoru – nepotřebují. Loupala jsem tehdy, kdy se z mandlí (jiného typu) po upražení slupka sama začala začala odloupávat. Výsledné máslo bylo ještě jemnější a o odstín světlejší. Jen si nejsem jistá, zda to za tu práci stálo. Možná před Vánocemi do cukroví?
Tip pro váhající
Malý tip (a také důvod, proč se pustit do přípravy mandlového másla ještě dnes): Pokud jste si oblíbili americké PB&Jam sandwiche, zkuste si připravit jejich obměnu s mandlovým máslem a pomerančovou marmeládou. Skvělá je i kombinace s jahodovým džemem.
Lahodné domácí mandlové máslo
Suroviny:
- 300 – 500 g mandlí (těch nejlepších a nejchutnějších, které seženete)
Postup:
Pražení:
- Troubu předehřejte na 160 °C se zapnutým horkovzdušným ohřevem.
- Mandle rovnoměrně rozsypte na plech (vyložený pečicím papírem).
- Vložte plech s mandlemi do vyhřáté trouby a pražte mandle 15 minut. Pro optimální výsledek pražení každých 5 minut (= 2x za celkový čas, který stráví mandle v troubě) mandle krátce prohrábněte a dopřejte jim dalších 5 minut v klidu získávat na vůni a křupavosti v teple a závětří vaší trouby.
- Po čtvrt hodině plech vyndejte z trouby a mandle na něm nechte vychladnout.
Mixování:
- Opražené mandle vsypejte do mixéru a začněte mixovat.
- Nejprve se vám odspodu začne tvořit mandlová mouka. Tato fáze trvá kratičce. Již po chvíli se mouka začne měnit v máslo (sypká forma v tekutou).
- Nyní bude třeba mixér pravidelně zastavovat a mandlovou hmotu stírat a stlačovat dolů. (Zastavujte mixér i v případě, že máte k dispozici šťuchadlo a tento krok můžete provádět za chodu. Předejdete tak přehřátí mandlí i mixéru.)
- Mixujte, dokud mandlové máslo nebude tekuté a jemné dle vaší chuti.
- Skladujte v ledničce v uzavíratelné sklenici.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂