Připravili jste si už své domácí mandlové máslo a jeho chuti jste zcela propadli? Nedivím se – jsem na tom stejně. A už vás napadlo, zda by také z něj nešly upéct sušenky? Mandlové sušenky? Mne ano!
Zkusila jsem je upéct bez brusinek i s nimi. Bílky jen tak vmíchat i vyšlehat. Citrónovou kůru přidat i ubrat. A dnes vám přináším svůj finální recept na sušenky které jsou rovnou 3x mandlové: obsahují totiž celé mandle, mandlovou mouku a mandlové máslo. Takže až se vás vaše návštěva zeptá, co že jste do těch fantasticky vonících i chutnajících sušenek dali, budete moci – za vzrůstajícího údivu – hrdě prohlásit: „Mandle, mandle a ještě jednou mandle.“ Protože vy přeci nepoužíváte žádné náhražky a pečete zásadně bez lepku i bez mléka, zato s chutí. 😉 😎
Domácí mandlové sušenky
Na plech mandlových sušenek budete potřebovat:
- 1 hrníček mandlového másla
- 2 lžíce jemně nastrouhané citrónové kůry
- 2 lžíce kandované pomerančové kůry
- 2 lžíce brusinek proslazených jablečnou šťávou
- 1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
- 2 vaječné bílky
- 1/2 hrníčku třtinového cukru
- 4 lžíce mandlové mouky
- 45 celých mandlí
Postup:
- Spařte a oloupejte mandle: V menším hrnci přiveďte vodu k varu. Vhoďte mandle a nechte krátce zavřít. Slijte a znova zalijte studenou vodou. Nyní jdou mandle snadno jemným stiskem špiček prstů oloupat.
- Troubu předehřejte na 180 °C se zapnutým horkovzduchem.
- Ve větší míse smíchejte mandlové máslo, citrónovou kůru, malé kostičky kandované pomerančové kůry, (na menší kousky nasekané) brusinky a prášek do pečiva.
- V druhé misce vyšlehejte tuhý sníh z bílků.
- Zašlehejte do bílkového sněhu cukr.
- Sladký sníh zamíchejte jemně do mandlové směsi.
- Nakonec zapracujte do těsta mandlovou mouku.
- Navlhčenou čajovou lžičkou odkrajujte kousky těsta a pokládejte s menšími rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. (Sušenky se během pečení nafouknou nahoru i mírně do stran.)
- Každou sušenku ozdobte oloupanou mandličkou.
- Pečte v předehřáté troubě 13 – 15 minut dozlatova. (Pokud i vaše trouba peče nerovnoměrně, plech v polovině pečení v troubě obraťte.)
- Hotové sušenky nechte vychladnout na plechu.
- Skladujte v oblíbené uzavíratelné plechové krabičce či skleněné dóze.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂