„Mamííí, co bude k obědu?““Já mám strááášlivý hlad!“ překřikují se děti, které právě dokončily svou studijní hodinku se mnou, coby svou osobní domácí kantorkou, v hlavní roli. Pouštím jim lekci baletu s Daniellou a jdu do kuchyně splnit misi „nakrm hladové děti“ v co nejkratším čase. Šikovně zvolená jídla tvořená ze zásob skrytých v mrazáku a spíži jsou tento týden mou tajnou zbraní.
Pondělí: Fazolky na česneku
Na 4 porce potřebujete:
- 500g (čerstvých či mražených) zelených fazolek
- 5 stroužků česneku
- 250g uzeného boku
- sůl
Na bramborovou kaši:
- brambory
- sůl
- sádlo
- kokosové mléko
Fazolové lusky překrájejte na velikost sousta, česnek oloupejte a prolisujte, uzený bok nakrájejte na nudličky.
Větší nepřilnavou pánev rozehřejte a nudličky uzeného boku dokřupava. Vsypejte fazolky, jemně osolte a restujte směs dál, dokud nejsou zelené lusky „al dente“. Přidejte česnek a míchejte, než se rozvoní. Odstavte z plotny a podle chuti dosolte.
Podávejte s bramborovou kaší.
Úterý: Cizrnovo-dýňové karí s rýží
Na 4 porce potřebujete:
- 1 hokkaido dýně
- 1 lžička soli
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžičky koření garam masala
- 1/2 lžičky kurkumy
- 250 g rajčatové pasatty
- 250 vařené cizrny
- 350 ml kokosového mléka
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce citrónové šťávy
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni očištěte a nakrájejte na kostky. V míse promíchejte se lžičkou soli, dvě lžícemi slunečnicového oleje a dejte na plechu péct doměkka (20 – 25 minut).
Cibuli nasekejte najemno a jemně osolte. Zázvor oškrábejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte, prolisujte a osolte.
V hluboké pánvi na dvou lžících oleje orestujte dorůžova cibuli. Přidejte česnek a zázvor a nechte rozvonět. Zasypejte kořením, asi půl minuty míchejte a čekejte na změnu vůně. Vmíchejte pasattu, cizrnu, kokosové mléko a sůl a nechte zvolna probublávat. Na závěr vmíchejte citrónovou šťávu a podle potřeby dosolte.
Podávejte s rýží.
Středa: Rybí prsty
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g rybího filé
- rýžovou mouku
- 2 – 3 vejce
- kukuřičnou strouhanku
- rostlinný olej
- sůl
Troubu předehřejte na 200 °C.
Kostky filé překrájejte ještě zmrzlé na silné hranolky (z jednoho kusu filé vyjdou čtyři rybí prsty). Osolte a obalujte v trojobalu v pořadí rýžová mouka -> vejce (rozšlehaná se špetkou soli) -> kukuřičná strouhanka.
Obalené rybí prsty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte zlehka olejem a pečte dozlatova.
Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Čtvrtek: Čtyřbarevné risotto
Na 4 porce potřebujete:
- 1 cibuli
- sůl
- 1 lžíci olivového oleje
- 160g uzeného boku
- 320g rýže carnarolli
- 1 sáček (300 g) mražené zeleninové směsi ve složení hrášek + kukuřice + baby karotka
- 1 l vývaru
- 4 lžíce kokosové smetany
Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a zlehka osolte. Uzený bok nakrájejte na nudličky, vývar ohřejte.
V nepřilnavé hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, až se rozvoní. Přidejte uzený bok a opečte, na něj pak cibuli a restujte do růžova. Vsypejte rýži a důkladně promíchejte, aby se všechna zrnka obalila rozpáleným tukem. Nakonec vmíchejte zeleninovou směs a opékejte, dokud se neztratí všechna namrzlá voda a kousky zeleniny nezískají svěží barvu.
Po naběračkách přilévejte postupně vývar a za stálého míchání duste, dokud nebude rýže na skus. Odstavte pánev z plotny a do risotta čtyř barev vmíchejte kokosovou smetanu.
Pátek: Hrášek na sladko
Na 4 porce budete potřebovat:
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 lžíci olivového extra panenského oleje
- 1 sáček mraženého hrášku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rýžové mouky
- 2 – 4 dcl kokosového mléka
V širší nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje. Vsypejte hrášek, osolte a restujte, dokud se krásně nezazelená. Zasypte moukou a za stálého míchání krátce opečte. Vlijte 2 dcl kokosového mléka a důkladně rozmíchejte. Nechte na nízký stupeň (plamen) za občasného míchání probublávat dalších 10 minut. Podle potřeby a vlastní chuti dořeďte zbývajícím kokosovým mlékem.
Podávejte s míchanými vejci a opečenými bramborami.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂
[…] vám trochu usnadnila vaši kuchařskou roli, přináším vám týdenní inspiraci na jednoduchá jídla bez lepku i mléka, která dokážete ve své kuchyni vykouzlit, zatímco si […]