RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN
- ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL -

RECEPTY BEZ LEPKU A BEZ MLÉKA PRO KAŽDÝ DEN - ABY ŽIVOT ZNOVU CHUTNAL

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Od pondělí do pátku: vaříme ze zásob

„Mamííí, co bude k obědu?““Já mám strááášlivý hlad!“ překřikují se děti, které právě dokončily svou studijní hodinku se mnou, coby svou osobní domácí kantorkou, v hlavní roli. Pouštím jim lekci baletu s Daniellou a jdu do kuchyně splnit misi „nakrm hladové děti“ v co nejkratším čase. Šikovně zvolená jídla tvořená ze zásob skrytých v mrazáku a spíži jsou tento týden mou tajnou zbraní.

Pondělí: Fazolky na česneku

Na 4 porce potřebujete:

  • 500g (čerstvých či mražených) zelených fazolek
  • 5 stroužků česneku
  • 250g uzeného boku
  • sůl

 

Na bramborovou kaši:

  • brambory
  • sůl
  • sádlo
  • kokosové mléko
fazolky na slanine ze zasob bez lepku bez mléka

Fazolové lusky překrájejte na velikost sousta, česnek oloupejte a prolisujte, uzený bok nakrájejte na nudličky.

Větší nepřilnavou pánev rozehřejte a nudličky uzeného boku dokřupava. Vsypejte fazolky, jemně osolte a restujte směs dál, dokud nejsou zelené lusky „al dente“. Přidejte česnek a míchejte, než se rozvoní. Odstavte z plotny a podle chuti dosolte.

Podávejte s bramborovou kaší.

Úterý: Cizrnovo-dýňové karí s rýží

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 hokkaido dýně
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 250 g rajčatové pasatty
  • 250 vařené cizrny
  • 350 ml kokosového mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni očištěte a nakrájejte na kostky. V míse promíchejte se lžičkou soli, dvě lžícemi slunečnicového oleje a dejte na plechu péct doměkka (20 – 25 minut).

Cibuli nasekejte najemno a jemně osolte. Zázvor oškrábejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte, prolisujte a osolte. 

V hluboké pánvi na dvou lžících oleje orestujte dorůžova cibuli. Přidejte česnek a zázvor a nechte rozvonět. Zasypejte kořením, asi půl minuty míchejte a čekejte na změnu vůně. Vmíchejte pasattu, cizrnu, kokosové mléko a sůl a nechte zvolna probublávat. Na závěr vmíchejte citrónovou šťávu a podle potřeby dosolte.

Podávejte s rýží.

Středa: Rybí prsty

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g rybího filé
  • rýžovou mouku
  • 2 – 3 vejce
  • kukuřičnou strouhanku
  • rostlinný olej
  • sůl

 

 

Troubu předehřejte na 200 °C.

domácí rybí prsty ze zásob z mrazáku bez lepku bez mléka

Kostky filé překrájejte ještě zmrzlé na silné hranolky (z jednoho kusu filé vyjdou čtyři rybí prsty).  Osolte a obalujte v trojobalu v pořadí rýžová mouka -> vejce (rozšlehaná se špetkou soli) -> kukuřičná strouhanka.

Obalené rybí prsty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte zlehka olejem a pečte dozlatova.

Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Čtvrtek: Čtyřbarevné risotto

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • sůl
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 160g uzeného boku
  • 320g rýže carnarolli
  • 1 sáček (300 g) mražené zeleninové směsi ve složení hrášek + kukuřice + baby karotka
  • 1 l vývaru
  • 4 lžíce kokosové smetany
čtyřbarevné risotto ze zásob z mrazáku bez mléka bez lepku

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a zlehka osolte. Uzený bok nakrájejte na nudličky, vývar ohřejte.

V nepřilnavé hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, až se rozvoní. Přidejte uzený bok a opečte, na něj pak cibuli a restujte do růžova. Vsypejte rýži a důkladně promíchejte, aby se všechna zrnka obalila rozpáleným tukem. Nakonec vmíchejte zeleninovou směs a opékejte, dokud se neztratí všechna namrzlá voda a kousky zeleniny nezískají svěží barvu.

Po naběračkách přilévejte postupně vývar a za stálého míchání duste, dokud nebude rýže na skus. Odstavte pánev z plotny a do risotta čtyř barev vmíchejte kokosovou smetanu.

Pátek: Hrášek na sladko

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíci olivového extra panenského oleje
  • 1 sáček mraženého hrášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 2 – 4 dcl kokosového mléka

 

hrášek na sladko bez mléka bez lepku

V širší nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje. Vsypejte hrášek, osolte a restujte, dokud se krásně nezazelená. Zasypte moukou a za stálého míchání krátce opečte. Vlijte 2 dcl kokosového mléka a důkladně rozmíchejte. Nechte na nízký stupeň (plamen) za občasného míchání probublávat dalších 10 minut. Podle potřeby a vlastní chuti dořeďte zbývajícím kokosovým mlékem.

Podávejte s míchanými vejci a opečenými bramborami.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Od pondělí do pátku: vaříme ze zásob

„Mamííí, co bude k obědu?““Já mám strááášlivý hlad!“ překřikují se děti, které právě dokončily svou studijní hodinku se mnou, coby svou osobní domácí kantorkou, v hlavní roli. Pouštím jim lekci baletu s Daniellou a jdu do kuchyně splnit misi „nakrm hladové děti“ v co nejkratším čase. Šikovně zvolená jídla tvořená ze zásob skrytých v mrazáku a spíži jsou tento týden mou tajnou zbraní.

Pondělí: Fazolky na česneku

Na 4 porce potřebujete:

  • 500g (čerstvých či mražených) zelených fazolek
  • 5 stroužků česneku
  • 250g uzeného boku
  • sůl

 

Na bramborovou kaši:

  • brambory
  • sůl
  • sádlo
  • kokosové mléko
fazolky na slanine ze zasob bez lepku bez mléka

Fazolové lusky překrájejte na velikost sousta, česnek oloupejte a prolisujte, uzený bok nakrájejte na nudličky.

Větší nepřilnavou pánev rozehřejte a nudličky uzeného boku dokřupava. Vsypejte fazolky, jemně osolte a restujte směs dál, dokud nejsou zelené lusky „al dente“. Přidejte česnek a míchejte, než se rozvoní. Odstavte z plotny a podle chuti dosolte.

Podávejte s bramborovou kaší.

Úterý: Cizrnovo-dýňové karí s rýží

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 hokkaido dýně
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 250 g rajčatové pasatty
  • 250 vařené cizrny
  • 350 ml kokosového mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy

Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni očištěte a nakrájejte na kostky. V míse promíchejte se lžičkou soli, dvě lžícemi slunečnicového oleje a dejte na plechu péct doměkka (20 – 25 minut).

Cibuli nasekejte najemno a jemně osolte. Zázvor oškrábejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte, prolisujte a osolte. 

V hluboké pánvi na dvou lžících oleje orestujte dorůžova cibuli. Přidejte česnek a zázvor a nechte rozvonět. Zasypejte kořením, asi půl minuty míchejte a čekejte na změnu vůně. Vmíchejte pasattu, cizrnu, kokosové mléko a sůl a nechte zvolna probublávat. Na závěr vmíchejte citrónovou šťávu a podle potřeby dosolte.

Podávejte s rýží.

Středa: Rybí prsty

Na 4 porce potřebujete:

  • 600 g rybího filé
  • rýžovou mouku
  • 2 – 3 vejce
  • kukuřičnou strouhanku
  • rostlinný olej
  • sůl

 

 

Troubu předehřejte na 200 °C.

domácí rybí prsty ze zásob z mrazáku bez lepku bez mléka

Kostky filé překrájejte ještě zmrzlé na silné hranolky (z jednoho kusu filé vyjdou čtyři rybí prsty).  Osolte a obalujte v trojobalu v pořadí rýžová mouka -> vejce (rozšlehaná se špetkou soli) -> kukuřičná strouhanka.

Obalené rybí prsty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, postříkejte zlehka olejem a pečte dozlatova.

Podávejte s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Čtvrtek: Čtyřbarevné risotto

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 cibuli
  • sůl
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 160g uzeného boku
  • 320g rýže carnarolli
  • 1 sáček (300 g) mražené zeleninové směsi ve složení hrášek + kukuřice + baby karotka
  • 1 l vývaru
  • 4 lžíce kokosové smetany
čtyřbarevné risotto ze zásob z mrazáku bez mléka bez lepku

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a zlehka osolte. Uzený bok nakrájejte na nudličky, vývar ohřejte.

V nepřilnavé hlubší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje, až se rozvoní. Přidejte uzený bok a opečte, na něj pak cibuli a restujte do růžova. Vsypejte rýži a důkladně promíchejte, aby se všechna zrnka obalila rozpáleným tukem. Nakonec vmíchejte zeleninovou směs a opékejte, dokud se neztratí všechna namrzlá voda a kousky zeleniny nezískají svěží barvu.

Po naběračkách přilévejte postupně vývar a za stálého míchání duste, dokud nebude rýže na skus. Odstavte pánev z plotny a do risotta čtyř barev vmíchejte kokosovou smetanu.

Pátek: Hrášek na sladko

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 1 lžíci kokosového oleje
  • 1 lžíci olivového extra panenského oleje
  • 1 sáček mraženého hrášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 2 – 4 dcl kokosového mléka

 

hrášek na sladko bez mléka bez lepku

V širší nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje. Vsypejte hrášek, osolte a restujte, dokud se krásně nezazelená. Zasypte moukou a za stálého míchání krátce opečte. Vlijte 2 dcl kokosového mléka a důkladně rozmíchejte. Nechte na nízký stupeň (plamen) za občasného míchání probublávat dalších 10 minut. Podle potřeby a vlastní chuti dořeďte zbývajícím kokosovým mlékem.

Podávejte s míchanými vejci a opečenými bramborami.

Krásný den a dobrou chuť! 🙂

Author picture

Ahoj, vítejte! Já jsem Beatrice. Miluji cappuccino a citróny a ve své kuchyni kouzlím bez lepku i mléka. Abyste mohli také vy, právě proto píšu tento blog. Krásný den a dobrou chuť!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Telegram
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
3 let před

[…] vám trochu usnadnila vaši kuchařskou roli, přináším vám týdenní inspiraci na jednoduchá jídla bez lepku i mléka, která dokážete ve své kuchyni vykouzlit, zatímco si […]