Že je září tu a vy nevíte, kde vám hlava stojí, natož co budete dnes vařit k večeři? Naprosto chápu. Já jsem na tom podobně. Teď to chce jednoduše nějaké zářijové rychlovky! Že musí být bez lepku, bez mléka i bez cibule, ale chcete si pochutnat? Žádný problém!
Vymyslela jsme pro nás i pro vás pět na přípravu jednoduchých jídel, která přijdou k chuti (nejen) od pondělí do pátku. K receptům bez meškání ☟ tudy ☟ prosím.
Pondělí: Fazolovo-dýňový guláš
Suroviny:
- 200 g červených fazolí
- 1 mrkev
- 1 malá hokkaido dýně
- 800 g brambor
- 1 lžíce sádla či oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce rýžové mouky
- 1 lžička uzené papriky
- 1 l vody
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 bobkový list
Postup:
- Fazole večer předem namočte do studené vody. Nabobtnané fazole slijte, zalijte znovu vodou a uvařte doměkka – v mém tlakovém hrnci to trvalo 35 minut.
- Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo, jemně osolte. Dýni očistěte, brambory oškrábejte a obojí nakrájejte na zhruba stejně velké kostky.
- V hlubokém hrnci se silným dnem rozehřejte lžici sádla a orestujte na ní mrkev.
- Vmíchejte rajčatový protlak a orestujte.
- Zasypejte směs v hrnci rýžovou moukou a uzenou paprikou a krátce orestujte (pozor na připálení). Zalijte vodou, rozmíchejte dohladka a přiveďte k varu.
- Přidejte do hrnce kmín, sůl, bobkový list a kostičky brambor a 5 minut vařte. Občas zamíchejte.
- Vsypejte k bramborám kostičky dýně a za občasného míchání vařte 5 – 10 minut doměkka.
- Nakonec vmíchejte slité fazole a ještě 2 minuty guláš provařte.
- Podávejte dle chuti s pálivými papričkami (pro drsné chlapy a odvážné dámy) či sladkou kukuřicí (pro děti a další milovníky kukuřice).
Úterý: Těstoviny ra-ma-li
Suroviny:
- 4-6 lžic olivového nebo slunečnicového oleje
- 400 g mletého masa
- 1 menší lilek
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 plechovky sekaných rajčat
- 1 dcl vody
- 1/2 lžičky (růžové himalájské) soli
- 1/2 lžičky (provensálských) bylinek
Postup:
- Nakrájejte lilek na 1 – 1,5 cm kostičky a jemně osolte.
- V hluboké nepřilnavé pánvi rozehřejte 4 lžíce oleje a opečte na něm maso dozlatova.
- Přilejte do pánve (podle potřeby) ještě další 2 lžíce oleje, vsypejte kostičky lilku a i ten opečte dozlatova.
- Přidejte k masu s lilkem rajčatový protlak, sekaná rajčata, vodu (kterou jste vypláchli plechovky), sůl a bylinky a promíchejte.
- Zmírněte plamen/výkon plotýnky tak, aby omáčka mohla nerušeně probublávat.
- Postavte vařit vodu na těstoviny a než se dovaří, zahrajte si s dětmi nějakou deskovku. 😀
- Za 20 minut byste měli mít uvařené těstoviny i hotovou omáčku – stačí sklidit hru a prostřít na stůl.
Středa: Omeleta se špenátem a cherry rajčaty
Suroviny:
- 8 vajec
- 2 lžíce olivového extra panenského oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti čerstvých listů špenátu
- 12 cherry rajčátek
- sůl
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Vajíčka rozklepněte, osolte a zlehka vidličkou promíchejte. Rajčata a špenát omyjte.
- V pánvičce s kovovou či odnímatelnou rukojetí rozehřejte olivový olej a nechte na něm krátce rozvonět česnek.
- Vhoďte na česnek špenát a za stálého míchání počkejte, dokud nezavadne (nezmenší svůj objem na minimum). Jemně osolte.
- Přidejte rajčátka a krátce je poválejte na pánvi, aby nepopukala, ale jemně se obalila v oleji.
- Vlijte do pánvičky vaječnou směs a promíchejte tak, aby špenát i rajčata byla v omeletě rozmístěna rovnoměrně. Ztlumte plamen/výkon plotýnky.
- Jakmile se omeleta zespodu zatáhne a začnou se v ní objevovat bílé bublinky, přesuňte omeletu do trouby pod gril (tzn. horkovzduch s horním ohřevem, pánev však umístěte do spodní části) a 20 minut dopékejte dozlatova.
Čtvrtek: Ryba s rýží
Suroviny:
- 400 g mrkve
- 400 g (mraženého) hrášku
- 1 lžíci kokosového oleje
- 1 lžíci olivového extra panenského oleje
- 1 lžíci rýžové mouky
- 3 dcl kokosového mléka
- 400 g filé z tresky
- slunečnicový olej
- sůl
- citrón
Postup:
- Nakrájejte mrkev na kostičky a jemně ji osolte.
- Dejte vařit rýži, tak, jak jste zvyklí.
- V širší nepřilnavé pánvi rozehřejte oba oleje, vsypejte kostičky mrkve a restujte dozlatova.
- Přisypte hrášek a také krátce orestujte a osolte.
- Zasypte rýžovou moukou a promíchejte.
- Přilijte kokosové mléko a směs důkladně rozmíchejte dohladka.
- Stáhněte plamen/výkon plotýnky na polovinu a za občasného promíchání nechte probublávat.
- V druhé pánvi osmažte dozlatova z obou stran všechny čtyři porce filé. Osolte a jemně pokapejte citrónovou šťávou.
- V tento moment máte vše zaráz hotovo a můžete servírovat. Dobrou chuť!
Pátek: Těstoviny s dýňovou omáčkou
Suroviny:
- 1 malá hokkaido dýně
- slunečnicový olej
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového extra panenského oleje
- 2,5 dcl kokosového mléka
- 1 lžička štávy z citrónu
- čerstvé lístky bazalky
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Dýni očistěte, rozkrojte na čtvrtiny a vydlabte jádřinec. Každou čtvrtku pomašlujte olejem a osolte. Pečte 20 minut na plechu (vyloženém pečicím papírem).
- Upečenou dýni rozmixujte. Pokud bude vznikající pyré příliš husté, přidejte 1 lžíci olivového oleje a 3 lžíce kokosového mléka.
- Česnek oloupejte, prolisujte a osolte.
- V nepřilnavé pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a nechte na něm rozvonět česnek.
- Přidejte k česneku dýňové pyré a kokosové mléko. Promíchejte a chvilku na mírném plameni vařte, až se chutě propojí.
- Omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
- Podávejte se svými oblíbenými bezlepkovými těstovinami, ozdobené lístky čerstvé bazalky.
Krásný den a dobrou chuť!