„Tatííí, kup prosím pórek! Já bych chtěla pórkovou polívku!“ udělala oči naše předškolačka nejprve na manžela a vzápětí na mě. Kdo by odolal?
Pórková polévka se spolu s párkovou (rozuměj: frankfurtskou) a čočkovou polévkou drží v naší rodině na špičce obliby. Připravuji ji hned na několik způsobů: svěží nezahušťovanou, sytou zahušťovanou 2 lžícemi rýžové mouky, mixovanou (ponořím do hrnce na konci vaření na chvilku ponorný mixér, abych rozmixovala jen část), s rozmačkanou vařenou bramborou či „nabílo“ (s kokosovým mlékem).
Je jen na vás, jakou variantu si připravíte. Se zeleninovým vývarem bude veganská, v každém případě bez lepku i bez mléka.
Svěží pórková polévka
Postup:
- Vývar ohřejte. Pórek nakrájejte na tenké kroužky, cibuli najemno a mrkev na čtvrtkolečka. Brambory nakrájejte na centimetrové kostičky a v misce zalijte studenou vodou tak, aby byly ponořeny a nezhnědly.
- V polévkovém hrnci rozehřejte olej, vsypejte cibuli a restujte dozlatova.
- Přidejte k cibuli mrkev a orestujte dokřupava.
- Vsypejte pórek a míchejte, dokud nezměkne. (Pokud se rozhodnete pro sytou variantu této polévky, nyní nastává ta chvíle, kdy je třeba obsah hrnce zasypat rýžovou moukou a za stálého míchání osmahnout na jíšku.)
- Přidejte brambory i s vodou, horký vývar, sůl a kmín.
- Přiveďte k varu a vařte 10 minut, dokud nejsou brambory měkké.
- Přidejte špetku muškátového květu a podle potřeby dosolte.
- Podávejte podle vlastní chut jen tak, posypané čerstvou listovou petrželkou či s kouskem pečiva.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂