Kdybyste se mé tchýně zeptali, jaké jídlo vaří tradičně v postních dnech, zaručeně vám odpoví „bílou polívku“. Tato jednoduchá postní polévka z kysaného zelí a smetany je překvapivě chutná, zvlášť je-li doplněna dobrými bramborami.
Říká se: „Zemáky a zelé, živobytí celé.“ Za sebe bych přidala ještě kafe, čokoládu a citróny. 😎 Ale v případě bílé postní polévky toto valašské pořekadlo platí stoprocentně. Pokud máte rádi brambory i kyselé zelí, vyzkoušejte ji! Díky bramborám zasytí a kysané zelí dodá tolik potřebné vitamíny A i C a probiotika. Recept jsem upravila do bezlepkové a zároveň bezmléčné podoby a neobsahuje ani vejce, takže s chutí do toho! 🙂
Kyselá postní polévka
Na hrnec polévky pro 4 strávníky budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 2 lžíce sádla či rostlinného oleje
- 2 lžíce rýžové mouky
- 1/2 l vody
- 1/2 l kokosového mléka
- sáček (či sklenici) kysaného zelí
- 8 brambor
- sůl
- cukr
Postup:
- Cibuli nasekejte najemno a zlehka osolte. Zelí překrájejte na kratší kousky, nálev (je-li jaký) slijte do hrnku bokem k finálnímu dochucení.
- V polévkovém hrnci rozehřejte 2 lžíce tuku. Vsypte cibuli a orestujte dorůžova.
- Cibuli zasypte 2 lžícemi rýžové mouky, promíchejte a krátce orestujte.
- Přilijte vodu s kokosovým mlékem a rozmíchejte dohladka.
- Přidejte 1 lžičku soli a kysané zelí a za občasného míchání 10 minut vařte.
- Mezitím uvařte brambory doměkka a nakrájejte je na kostičky (či v opačném pořadí). Osolte a omaštěte.
- Hotovou polévku dochuťte podle potřeby kyselým nálevem, solí či cukrem.
- Polévku podávejte s brambory zvlášť na talířku či v misce, každý si je do talíře přidává průběžně podle vlastní chuti.
Krásný den a dobrou chuť!