Možná znáte slogan: „Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala!“ Po nedělním patlání v kuchyni navrhuji jeho změnu na: „Nevíte, co s časem? Uvařte si tyrolské špekové knedlíčky.“ 😅 V receptech obvykle slibovaná půlhodina na přípravu stačit nebude, za to vám ručím. Ovšem výsledek, ten za trochu toho „matláma patláma“ stojí.
Ale nejdřív pár slov z místopisu a historie:
Rakouská kuchyně
Rakousko. Po dlouhá staletí centrální část habsburské monarchie, kde se psaly dějiny a v kuchyni se v jednom kotli míchaly a společně probublávaly kuchařské vlivy z Čech, Uherska, Itálie, Francie i Turecka. Těžko dnes pohledat ryze rakouské jídlo. Posuďte sami: Buchty a koláče přivandrovaly se všemi těmi Janky a Honzy z Čech. Štrúdl a káva zas s vojáky z Turecka. Vídeňský řízek? Ten má prapůvod v Itálii. Guláš v Uhersku (dnešním Maďarsku) a dalo by se pokračovat.
Abychom však rakouským kuchařům nekřivdili – oni také přinesli gastronomickému světu nové chutě: Sacher dort, Mozartovy koule, císařský trhanec (všímáte si, jak jsou Rakušané na sladké?), hovězí vývar s celestýnskými nudlemi anebo právě ony tyrolské špekové knedlíčky.
Tradičně se v Rakousku špekové knedlíčky podávají v čirém kuřecím vývaru. Nic vám však nebrání si je vytvarovat o kousek větší a podávat s kysaným zelím jako hlavní chod. Jsou dobré, jsou syté a z talířů zmizí dřív, než vyslovíte „tiroler speckknödelsuppe“.
A teď už můžete začít. Vyhrňte si rukávy, naostřete nůž, zapněte svůj oblíbený podcast a jde se krájet, míchat a koulet!
Tyrolské špekové knedlíky
Suroviny:
- 50 g špeku
- 150 g uzeného boku
- 250 g bezlepkové focaccii
- 1 vejce
- 200 ml rýžového mléka
- 20 g cizrnové mouky
- 15 g rýžové mouky
- 15 g tapiokového škrobu
- 1/2 lžičky xanthanu
- 1/2 lžičky himalájské růžové soli + na osolení vody k vaření
- špetka muškátového květu
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželové nati
- 7 – 8 lžic kukuřičné strouhanky
- kuřecí vývar
- pažitka
Postup:
- Špek, uzený bok i čistou focacciu (bez oliv, rajčat a dalšího zdobení) pokrájejte na drobné kostičky. Petrželku nasekejte najemno.
- Troubu předehřejte na 215 °C se zapnutým horkovzduchem.
- Kostičky špeku opékejte na pánvi, aby se hezky vypekl a pustil co nejvíce tuku.
- Kostky uzeného boku a focaccii přelijte na plechu vyškvařeným špekem, promíchejte a dejte do předehřáté trouby péct na 20 minut dozlatova. Několikrát během pečení směs promíchejte.
- Mouky odvažte a spolu s xanthanem, solí a muškátovým květem nasucho promíchejte.
- Do sypké směsi vmíchejte vejce s rýžovým mlékem a vymíchejte do hladkého těstíčka.
- Do větší mísy (optimálně skleněné) přesuňte zlatavý obsah plechu, přilejte těstíčko, z prknýnka shrábněte petrželku a vše vypracujte do lepkavé hmoty. Nechte 5 minut odležet.
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a osolte.
- Vyzkoušejte konzistenci těsta: Dají se z něj tvarovat knedlíčky? Směle do toho? Nedají? Ani mně se nedařilo. Přidávejte postupně po lžicích kukuřičnou strouhanku, dokud těsto nebude ani ne lívancové, ani drobenkové – zkrátka tak akorát k odkrajování lžičkou a následnému koulení knedlíčků velikosti pingpongových míčků mokrými dlaněmi.
- Špekové knedlíčky ihned házejte do vroucí vody a vařte přibližně 4 minuty. Hotové knedlíčky přestanou zuřivě vířit v hlubinách hrnce a vyplavou na vodní hladinu, kde se budou držet při okraji.
- Podávejte v horkém kuřecím vývaru, posypané najemno nasekanou pažitkou.
Krásný den a dobrou chuť! 😎