Dánsko: Smørrebrød
Smørrebrød – to jsou dánské otevřené sendviče, nebo-li chlebíčky! Jejich základem je tmavý žitný chléb a nejtradičnější oblohou naložený sleď. Rozhodla jsem se je připravit k
Velká Británie: Bubble and squeak
Když se naskytne příležitost inspirovat se k novému jídlu ze zbytků z předchozího dne, nehodlám ji promarnit. A britské bubble and squeak si o mou
Skotsko: Scones
Velká Británie. To jsou neodmyslitelně nejen proslulé fish and chips, ale také tradiční čaj o páté. A k němu britové milují scones – čajové pečivo
Irsko: Bramborovo-pórková polévka
„Co byste si daly zítra k obědu?“ ptám se v podvečer dětí. „Tak co třeba polévku?“ odpovídá starší rozumbrada. „Polívku, polívku. Pořád jenom polívku!“ zabručel
Norsko: Losos s koprovým dressingem
Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci, slizouni, velryby… očima klouzám po výčtu ryb typických pro norskou kuchyni. Co teď s tím? Kde tu v srdci
Švédsko: Köttbullar
Jak se nazývá celosvětově nejproslulejší švédské jídlo? Mám chuť se vsadit, že to budou köttbullar – masové kuličky proslavené oblíbeným švédským nábytkářským gigantem. Dnes si