Některé recepty ladíte roky a stále to není „to pravé ořechové“ – a jiné k vám přijdou skoro samy, snad až za odměnu. Toto je jeden z nich. Byli jsme na návštěvě u mé sestřenice, jejíž synek, správný kluk a sympatický rošťák, miluje rolády. Abych si mohla pochutnat i já, zkusily jsme ji spolu upéci z bezlepkové ovesné mouky. Byla báječná! Roláda promazaná domácí marmeládou zmizela ze stolu mrknutím oka, tak tak že jsem ukořistila kousek pro sebe.
Po návratu domů jsem vzala to, co jsem měla zrovna po ruce, a upekla svou první roládu. I tato verze byla výborná, opět se po ní ani nestihlo zaprášit. Navíc ze surovin, které mívám běžně doma ve spíži a ledničce. A její příprava je tak rychlá, že jsem si ji sama pro sebe nazvala „roláda k čaji o páté, když odbila čtvrtá“.
Rostíkova roláda
Na jednu roládu budete potřebovat:
- 4 vejce
- 2 lžíce kokosového cukru
- 6 lžic strouhaného kokosu
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- 1 lžíce rýžové mouky
+ marmeláda/džem k promazání
Troubu předehřejte na 180 °C.
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, na závěr zašlehejte lžíci cukru. Žloutky s druhou lžící cukru vyšlehejte do světlé pěny.
Pečlivě spolu promíchejte strouhaný kokos, tapiokový škrob a rýžovou mouku. Sypkou směs vmíchejte po částech pomocí stěrky do žloutkové pěny. Na závěr jemně zapracujte sníh z bílků.
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem do tenké vrstvy obdélníkového tvaru.
Pečte tzv. do růžova se zapnutým horkovzduchem. V mé troubě to trvá 15 minut, po 10 minutách plech otáčím, aby bylo těsto propečené rovnoměrně.
Ještě za tepla piškotový plát jemně sundejte z pečicího papíru, potřete oblíbeným džemem či marmeládou (kousky ovoce nejsou na škodu, směřujte je do středu rolády) a zarolujte. Zabalte roládu do použitého pečicího papíru, aby se nerozmotala, a nechte vychladnout. Krájejte na plátky dle chuti pozvaných k čaji o páté a nezapomeňte s kouskem na sebe.
Krásný den a dobrou chuť!