„Víš, jak zní nový pozdrav?“ zeptala se mě kamarádka, která – narozdíl ode mě – oplývá bohatstvím vlastní zahrádky. „Nechceš cuketu?“ Zasmála jsem se tomu o poznání veseleji, než ona. „Nechceš patizon?“ Po mém překvapeném „jo“ dodala: „Kolik?“
Patizony od ní přebíral manžel, takže jsem po příjezdu domů trochu valila oči. Taková úroda! A také příležitost vyzkoušet nové recepty. Tu jsem si pochopitelně nenechala ujít. A tak jsou u nás teď patizony na talíři skoro každý den. Nikdo zatím neprotestuje, smažená varianta v trojobalu i v těstíčku je naopak dětmi s nadšením vítána.
Vyzkoušejte také smažený patizon v bezlepkovém cizrnovém těstíčku! Jeho příprava je rychlejší než při klasickém postupném obalování v mouce, vejci a strouhance. Množství ingrediencí odměříte pomocí čtvrt litrového hrnku, polévkové lžíce a čajové lžičky. Jako bonus nebudete potřebovat ani vejce, čímž se tento recept na smažený patizon stává vegan friendly. A až budete mít chuť na změnu, stačí sáhnout po jiném koření – jemný patizon by si zajisté rozumněl i např. s provensálskými bylinkami či grilovacím kořením.
Patizon smažený v cizrně
Suroviny:
Na hlavní chod pro 2 dospělé a 2 děti budete potřebovat
- 2 patizony
- sůl
- 250 ml cizrnové mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička koření garam masala
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička psyllia
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 250 ml horké vody
- slunečnicový olej na smažení
Postup:
- Připravte si těstíčko: V míse smíchejte metličkou nejprve suché ingredience. Pak postupně přilévejte a vmíchávejte vodu. Těstíčko bude tekuté tak akorát a bez hrudek. Nechte chvilku odstát.
- Oba patizóny nakrájejte na 1 – 2 cm silné plátky. Zbavte jádřinců a oškrábejte slupku. (Ano, v tomto pořadí. Zbavit slupky patizon v celku se mi ještě nepodařilo, zato podélně oškrábat nakrájené plátky jde velice snadno.)
- Plátky patizónu překrájejte napříč na hranolky délky rozumné a jemně osolte.
- Patizónové hranolky namáčejte do cizrnového těstíčka a smažte v dostatečné vrstvě oleje dozlatova.
- Hotové hranolky nechte okapat na kovovém sítku od přebytečného tuku, popř. jemně osušte pomocí papírových ubrousků.
- Podávejte s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a čerstvou zeleninou.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂