Teploty stoupají do tropických výšin a vám se nechce nic vařit či péct? Nejste v tom sami. Ovšem chuť na něco lahodného si prázdniny nebere. A tak vyhlašuji pátrání po dezertu pro horké letní dny, který bude rychle hotový a nejlépe i chladivý. V myšlenkách se vracím do horkého Španělska a před očima se mi objevuje kelímek se studeným krémem zalitým karamelem. To je ono! Crema catalana!
Španělské dezerty
Nejznámějším španělským sladkým jídlem by mohly být churros. Jenže kdo má zrovna dneska chuť smažit se při smažení sladkých ocásků? To si nechme na zimní měsíce. Roscón de Reyes? Ten se peče na svátek tří králů. Papajotes? Pestiños con miel o azúcar? Buñuelos de calabaza? Borrachuelos malagueños? Piononos de Santa Fé? U nás jsou prakticky neznámé a všechny se smaží či pečou.
Crema catalana je španělskou verzí francouzského crème brûlée. Hlavním rozdílem je koření – francouzský dezert spoléhá na vanilku, kdežto španělský na citrusy a skořici. V základu jsou si však více než podobné a není se čemu divit: Katalánsko, odkud crema catalana pochází, bylo historicky spjato s francouzskou Okcitánií, na což odkazuje nejen katalánská kuchyně, ale též jazyk a temperament.
Domácí verze crema catalana
Ta nejtradičnější crema catalana má – stejně jako crème brûlée – zkaramelizovaný povrch. Pokud vlastníte flambovací pistoli, určitě to vyzkoušejte: posypte hotovou crema catalana v zapékacích miskách cukrem a vcukuletu proměňte jedním olíznutím plamene v karamelovou krustu.
Pokud flambovacím náčiním – stejně jako já – nedisponujete, připravte si pomerančovo-karamelový sirup, kterým krémový dezert před podáváním přelijete. Navíc při tomto postupu snadno zohledníte, jak je kdo moc na sladké či ne.
Takže až budete mít chuť připravit si a svým blízkým něco sladkého, nového a chladivého, počkejte s tím na večer, až teploty klesnou na příjemnou teplotu. Voňavý citrusovo-skořicový krém z Katalánska umícháte po večeři cobydup a druhý den, až jej vytáhnete z ledničky, budete za hvězdu.
Crema catalana
Suroviny:
Na 4 minidezerty budete potřebovat
- 4 dcl mandlového mléka
- 1 malý svitek skořice
- kůru z 1 bio citrónu
- 4 žloutky
- 40 g třtinového cukru
- 10 g kukuřičného škrobu (1 lžíce)
Pomerančový karamel:
- 150 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy (ze 2 pomerančů)
- 50 g třtinového cukru
Postup:
- Žlutou část kůry z bio citrónu opatrně okrojte či oškrábejte škrabkou. Vymačkejte šťávu ze 2 pomerančů. (Pokud je máte v bio kvalitě, použijte namísto citrónové kůry pomerančovou.) Oddělte žloutky od bílků (budou se vám hodit například do sušenek).
- V hrnci za stálého míchání přiveďte k varu mandlové mléko s citrónovou kůrou a se svitkem skořice.
- Přikryjte pokličkou a nechte alespoň 10 minut odpočívat a macerovat.
- Mezitím si připravte pomerančový karamel: V rendlíku se silným dnem pomalu přepusťte třtinový cukr na karamel (přisypávejte natřikrát a vždy počkejte, než se předchozí část roztaví). Odstavte z plotýnky a opatrně vlijte pomerančovou šťávu. Vraťte rendlík zpátky nad plotýnku, vařečkou pomozte ztuhlému karamelu odlepit se ode dna a počkejte, až se zase zpátky rozpustí. Nechte ještě chvilku zvolna probublávat, dokud nezhoustne na konzistenci sirupu.
- Ve skleněné míse metlou jemně prošlehejte žloutky s cukrem. Poté přidejte škrob a vymíchejte dohladka.
- Vyjměte skořici a citrónovou kůru z mléka. (Pokud se vám kůra rozpadla na menší kousky, slijte zhoustlé provoněné mléko přes sítko.)
- Přilijte mléko do žloutkové směsi a promíchejte.
- Vraťte krém do hrnce a za stálého míchání přiveďte opět k varu.
- Zhoustlý krém rozdělte do 4 misek a dejte alespoň na 2 hodiny vychladit do lednice.
- Crema catalana podávejte za horkých letních dní dobře vychlazenou, přelitou pomerančovým karamelem.
Krásný den a dobrou chuť! 😎