Znáte děti, které nemají rády vývar s mrkví a zavářkou? Já jsem takové zatím nepotkala. Naše děti vývarovou polévku s nakrájenou mrkví milují. Pro dny, kdy na ni dostanou nečekaně chuť, mívám vývar zamražený v litrové krabičce a mrkev se u nás najde snad vždycky. Ale co k tomu? Vývar sám o sobě příliš nezasytí. A dá se vůbec uvařit vývar bez použití cibule a celeru?
Vývar bez cibule a celeru
Pro ty, kdo celer s cibulí řešit nemusí, vřele doporučuji kuchařky Romana Vaňka. Jeho recepty jsou vycizelované a výsledek bude dokonalý.
Vývar bez cibule, kterou byste nejprve v hrnci nechali zkaramelizovat, bude světlejší a „slabší.“ Stejně tak bude chybět síla celeru. To ale v žádném případě neznamená, že byste na vývar měli rezignovat! Každý vývar, který si doma připravíte, bude silnější než voda a poctivější než kostka bujónu ze supermarketu.
Aby měl vývar chuť a sílu i bez cibule a bez celeru, vyzkoušejte následující tipy:
- Opečte kosti (či skelet z kuřete), ze kterých budete vývar připravovat.
- Opečené kosti zalijte v polévkovém hrnci studenou vodou, přidejte sůl a koření a nechte probublávat těsně pod bodem varu přes celou noc.
- Orestujte na trošce (kokosového) oleje zeleninu, kterou budete do vývaru přidávat.
Zavářky do polévky bez lepku a mléka
Nejjednodušší na přípravu jsou nudle. Namísto pšeničných mám v poličce balíček tenkých rýžových nudlí. Když je polévka připravená k servírování, během několik minut přiměřené množství nudlí povařím bokem podle návodu na sáčku, přesunu do misky a můžeme sedat k obědu.
Jak ale připravit domácí zavářku, která by zasytila a byla přitom bez lepku a mléka? Pokusy o kapání, jak jsem ho znala z dětství, skončily zatím pokaždé dosti rozplizle. Úspěch jsem naopak zaznamenala s jednoduchým svítkem inspirovaným slavnou Magdalénou Dobromilou Rettigovou. Díky použité kukuřičné strouhance je bezlepkový, vařená zelenina mu dodává šťavnatost a k přípravě vám postačí miska, lžička, lžíce, vidlička a – pro fajnšmejkry – spirálová metla na vajíčka.
Takže až děti zaprosí: „Mamí, já mám chuť na vývar!“ – Jakou zavářku do něj připravíte?
Svítek se zeleninou
Suroviny
Na svítek pro 4 osoby budete potřebovat:
- 2 vejce
- špetku soli
- 4 lžíce vařené, vidličkou rozmačkané kořenové zeleniny
- 2 lžíce kukuřičné strouhanky
- 2 lžičky rostlinného oleje
Postup
- Vajíčka rozklepněte do misky a se špetkou soli metličkou rozšlehejte.
Přimíchejte vrchovaté 4 lžíce zeleniny a 2 lžíce strouhanky a 2 malé lžičky oleje. - Rozehřejte nepřilnavou pánvičku na palačinky.
- Těsto rozetřete po celé ploše horké pánvičky jako velkou, silnou omeletu.
- Opečte svítek z obou stran dozlatova.
- Hotový svítek přesuňte na prkýnko a ostrým (pilkovým) nožem nakrájejte na tenké nudličky.
- Podávejte k vývarové polévce ve zvláštních miskách, aby si každý mohl nabrat, kolik bude chtít, a svítek se v polévce nerozmáčel.
Krásný den a dobrou chuť!