„Co bude dneska k obědu?“ nakukuje dcerka zvědavě do hrnce. Vzápětí mě nadšeně obejme, aby se hned v následujícím okamžiku skotačivě rozběhla za zbytkem rodiny, hlasitě volajíc: „Je čočková polívka! Hurá!“
Pokud byste mne probudili o půlnoci a měla bych okamžitě z hlavy jmenovat, za co jsem vděčná své tchýni, druhé místo po mém manželovi by zaujímal právě fakt, že naučila naše děti jíst čočkovou polévku. Jak? Nijak záměrně – prostě ji uvařila pokaždé, když jsme přijeli na návštěvu, až si děti zvykly, že u této babičky se v sobotu dočkají čočkové polévky a nadýchané olejové bábovky.
Tchýnina polévka z jednoho hrnce
Tchýnina čočková polévka je jednoduchá a chutná. Nejprve dá do polévkového hrnce s vodou vařit čočku. Pak přidá trochu nastrouhané kořenové zeleniny a nakrájených brambor. Vše dochutí kostkou bujónu a zahustí moukou rozkvedlanou v troše vody. That’s all, folks.
Kvůli dětem jsem se rozhodla vzít na milost čočkovou polévku i já. Převzala jsem použití drobnozrnné čočky, která nevyžaduje namáčení 12 hodin předem. S receptem jsem si hrála a zkoušela – tu jsem něco přidala, jinde ubrala… A dnes mám v repertoáru hned dva typy čočkové polévky: první je hustá, sytá a – dalo by se říct – tradiční, druhá lehká, s italským šarmem, obě samozřejmě bez lepku i bez mléka.
Pojďte si se mnou tento týden uvařit (téměř) tradiční čočkovou polévku:
Hustá čočková polévka
Na 6 porcí (pro jednoho dospělého a dvě děti na dva dny) budete potřebovat:
- 1 hrnek černé drobnozrnné čočky
- 1 bobkový list
- 1,5 hrnku vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce sádla či rostlinného oleje (pro veganskou verzi)
- 1 cibuli
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 4 brambory
- 2 lžíce rýžové mouky hladké
- 1 l vody
- 1 lžička soli
- špetku drceného kmínu
- 1/2 lžičky majoránky
- česnek (volitelné)
Čočku propláchněte v sítu horkou vodou (z rychlovarné konvice), zalijte odměřeným množstvím studené vody, přidejte bobkový list, přiklopte pokličkou a přiveďte k varu. Poté výkon plotýnky či plamene stáhněte a vařte čočku dál, dokud čočka není měkká a všechna voda vyvařená. Z hrnce odstraňte bobkový list, uvařenou čočku promíchejte s 1/2 lžičkou soli a nechte pod pokličkou stát.
Zatímco vám čočka probublává, oloupejte, oškrábejte a nakrájejte všechnu zeleninu: cibuli najemno, mrkev na čtvrtkolečka, petržel a celer na menší kostičky, brambory na kostky o fous větší. Cibuli a kořenovou zeleninu jemně posolte.
Ve větším polévkovém hrnci rozehřejte tuk, vsypte cibuli a opečte dozlatova. Přidejte kostičky mrkve, celeru a petržele a restujte, dokud i ony nezačnou chytat barvu. Poprašte zeleninu rýžovou moukou a chvíli míchejte, aby se i mouka opekla, ale nespálila. Podlijte vodou, rozmíchejte dohladka, přidejte brambory se solí a kmínem a za občasného míchání vařte alespoň 10 minut, dokud nebude zelenina měkká.
Přidejte do hrnce uvařenou čočku a podle chuti také prolisovaný česnek. (Naše děti česnek v polévce rády nemají, proto si jej sama sobě přidávám až na talíři.) Když polévka znovu dosáhne bodu varu, přisypte majoránku a nechte ještě krátce povařit.
Krásný den a dobrou chuť!