Už zase jsem to udělala! Opět jsem podlehla. Nechápavě kulíte oči, co jsem to provedla? Inu, také tuto sobotu jsem nakoupila na farmářských trzích čerstvé krémové žampióny. A rovnou celou vaničku. Čímž vyvstala otázka přímo nerudovská: „Kam s nimi?“ No přeci na těstoviny! Dnes je na našem jídelníčku smetanová žampiónová omáčka s vrtulkami. Že ji nelze připravit bez lepku a bez smetany? Hned vás hravě přesvědčím o opaku.
Kouzlíme se žampióny
Možná si teď vzpomenete, jak jsem před rokem psala o své nechuti k sáčkové žampiónové polévce, a klepete si nechápavě na čelo, proč ty malé hnědé kloboučky na pultu pana zelináře prostě neignoruji? Odpověď je jednoduchá: našla jsem způsob, jak si žampióny připravit chutně.
Krémové žampióny mají nadto oproti tradičním bílým výraznější chuť, takže nepůsobí dojmem amarounů. Doplněné kouskem poctivého uzeného boku, nasládlými cherry rajčátky a zasypané kroužky svéží jarní cibulky nemají chybu.
V neposlední řadě stojí za to zmínit jejich přínos pro zdraví: obsahují vitamíny řady B, kyselinu listovou, fosfor i železo a jejich konzumace podporuje pevnost vašich kostí i správnou činnost srdce a svalů.
S chutí do toho!
Krémová žampiónová omáčka
Na 4 porce omáčky budete potřebovat:
- 240 g čerstvých krémových žampiónů
- 125 g uzeného boku nebo slaniny
- 1 lžíci olivového extra panenského oleje
- 1/2 lžičky himalájské soli
- 2 lžíce rýžové mouky
- 5 dcl kokosového mléka
- 1 lžíci kokosové smetany
K servírování
- bezlepkové (např. kukuřičné) těstoviny
- cherry rajčátka (nakrájená na poloviny až osminy)
- jemně nasekaná jarní cibulka
Postup:
- Žampióny očistěte a překrájejte na 2 mm plátky. Uzený bok nakrájejte na drobné kostičky či tenké nudličky.
- V nepřilnavé pánvi orestujte nejprve se lžící olivového oleje kostičky uzeného boku.
- Přisypte plátky žampiónů a osolte.
- Za průběžného jemného promíchávání dvěma vařečkama osmažte žampióny dozlatova.
- Nyní přichází chvíle rozhodování:
a) Je v pánvi příliš mnoho tuku? Slijte ho (část) pryč.
b) Chcete ohromit dnes svou rodinu a vyhrát si se zdobením talířů? Odložte si stranou několik pěkně opečených plátků žampiónů a kostiček slaniny. - Žampióny v pánvi zasypte rýžovou moukou, pečlivě promíchejte a krátce osmahněte. (Všechen tuk by se měl do mouky vsáknout a žádná mouka by neměla zůstat suchá. Proto doporučuji mouku přisypávat a vmíchávat postupně.)
- Vlijte do pánve kokosové mléko a rozmíchejte dohladka.
- Za průběžného promíchávání nechte omáčku pozvolna probublávat 10 minut.
- Odstavte pánev s hotovou omáčkou z plotýnky a pro zjemnění chuti vmíchejte ještě lžíci kokosové smetany (= husté části kokosového mléka).
- Podávejte s těstovinami (či jinou přílohou/salátem/masem – dle vaší volby), zasypané cherry rajčátky a jarní cibulkou.
Krásný den a dobrou chuť! 🙂